HDP: Sağlık ekipleri Cizre'ye gidecek!

HDP, Cizre Belediyesi ile Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans ve sağlık ekiplerinin, Şırnak'a bağlı ilçede bodrum katında beş cenaze ve iki ağır yaralının da bulunduğu eve gönderileceğini açıkladı.
HDP: Sağlık ekipleri Cizre'ye gidecek!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2020-08-22 21:39:02    

Parti, cenazelerin ve yaralı ailelerin geçişine ise izin verilmediğini bildirdi.

Açıklama; HDP Meclis Grup Başkanvekili İdris Baluken, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in bugün İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk ile görüşmesinin ardından yapıldı.

HDP heyeti, Cizre'deki gelişmeleri takip etmeyi sürdürüyor.
'Çoğu ayağa kalkabilecek durumda değil'

Mehmet Yavuzel, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi üyesi.

Cizre’de evin bodrumunda bekleyen 23 yaralıdan biri.

Kaldıkları eve havan topu isabet edince her iki bacağından da yaralanmış.


BBC Türkçe'nin dün telefonla ulaştığı Mehmet Yavuzel, bodrum katından birinci kata güçlükle çıktığını söyledi, yaralıların ise durumlarını şu sözlerle özetledi:

'Çoğunun yarası, şarapnel parçası. Yaraları ağır ve kanaması olan var. Çoğu ayağa kalkabilecek durumda değil. Yaralılara bakacak, onları kaldıracak kimse de yok.'

İlaç ve tıbbi malzeme olmadığını, çaresiz bir şekilde beklediklerini dile getiren Yavuzel, yemek ve su sıkıntısı çektiklerini de belirtti.

Yavuzel, yaralıların çoğunun DBP Parti Meclisi üyesi, parti çalışanları ve aktivistleri olduğunu kaydetti.
AİHM ve AYM'ye çağrı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cizre'deki son durumla ilgili olarak devlete sorumluluk yükleyen ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması talebini de kapsayan bir başvuru ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ni (AYM) göreve çağırmıştı.

Avukat Ramazan Demir, AYM’ye bu sabah başvuru yaptıklarını ve gün içinde bir karar beklediklerini söyledi.

Ramazan Demir, 'Eğer olumsuz bir karar verirse, AYM iç hukuk yolunda etkin olma prestijini kaybeder. Ama o saate kadar yaralılardan biri bile hayatını kaybederse, hukuki sorumluluk AİHM'in olacaktır' dedi.

Demir bu yorumuna gerekçe olarak, AİHM'in iki gün önce yapılan başvuruya karşın, yaralılar hakkında tedbir kararı almamasını gösterdi.

Şimdiye dek AİHM’in tedbir kararı çıkardığı yaralılardan en az üçü hayatını kaybetmişti.

Konuyla ilgili olarak görüşlerini almak istediğimiz Şırnak Valisi Ali İhsan Su ise ilerleyen dönemde kamuoyuna genel bir açıklama yapacaklarını söyledi.(BBC TÜRKÇE)