HDP: 'SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ' SÖZÜNÜN ARKASINDAYIZ!

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Twitter'dan çarpıcı açıklamalarda bulundu.
HDP: 'Seni başkan yaptırmayacağız' sözünün arkasındayız!
2020-08-11 06:40:55   Mettre à jour: 2021-09-05 00:13:37    

Ayhan Bilgen, Twitter hesabından ''Biz başkanlık konusunda netiz. Diger partiler de mevcut anayasanin inkarci maddeleri konusunda net olursa demokratik bir anayasa yapilir. Meclis anayasa komisyonundaki tavrimizin da, seni başkan yaptirmayacagiz sözlerinin de arkasındayız.'' ifadelerine yer verdi.

Reuters’a konuşan Bilgen, yeni anayasa konusunda tavırlarının eskiden beri açık olduğunu, prensipte başkanlık sistemine karşı olduklarını kaydetti ve, “Bizim tavrımız ilkeseldir. Anayasanın başlangıç kısmı ve yönetim sistemi de dahil olmak üzere tartışılmaz gördüğümüz hiçbir konu yok” dedi.

“Her şeyin tartışılmasının demokratik bir anayasa yapım yöntemi olduğunu düşünüyoruz ama bu başkanlık sistemine taraftar olduğumuz anlamına gelmiyor” diyen Bilgen, başkanlık sisteminin Türkiye için doğru bir sistem olmadığını kaydetti.

‘Sonuna kadar karşı çıkacağız’

HDP’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı seçim sloganı olarak kullandığı, “Seni başkan yaptırmayacağız” sözünün hâlâ geçerli olduğunu da belirten Bilgen, “Biz başkanlığa asla tamam demeyeceğiz ve sonuna kadar karşı çıkacağız” dedi.

Anayasa yapım çalışmalarının geçmişte de başkanlık sitemi tartışmaları nedeniyle bitirildiğini hatırlatan Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak baştan ‘Biz bu konuyu tartışmayız’ dediğinizde anayasa yapamazsınız. Hiçbir partinin ‘Biz şu konuyu tartışmayız’ deme lüksü olmamalı. Biz kendimize güveniyoruz ve toplumun başkanlıkla ilgili korkularının haklı olduğuna ve bu konu tartışmaya açılsa AKP tabanının da buna karşı çıkacağına inanıyoruz.”

CHP de karşı

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de, ‘başkanlık sistemi dışında’ evrensel hukuka uygun yeni bir anayasaya partisinin destek vereceğini söyleyerek, AKP’nin başkanlık sisteminde ısrar etmesi durumunda CHP’nin ‘kapısının bile önünden geçmemesi’ni istemişti.