HDP'den Paris'teki Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne düzenlenen saldırıya dair açıklama: 'Azmettiricilerin kim olduğunu tahmin edebiliyoruz'

Fransa'nın başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kültür Merkezi'nin bulunduğu sokakta silahlı saldırı meydana geldiği, 3 kişinin hayatını kaybettiği ve 4 kişinin yaralandığı duyuruldu. Polis, saldırganın yakalandığını açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 'Fransa Kürtleri Paris'in ortasında hain bir saldırının hedefi oldu' dedi.
HDP'den Paris'teki Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne düzenlenen saldırıya dair açıklama: 'Azmettiricilerin kim olduğunu tahmin edebiliyoruz'
2022-12-23 21:34:06   Güncelleme: 2022-12-23 21:34:06    

Fransa'nın başkenti Paris'in Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nin bulunduğu Rue d'Enghien sokağında silahlı saldırı gerçekleşti.

Emniyet birimlerinden yapılan açıklamada net sayı verilmeyerek 3 kişinin hayatını kaybettiği ve 4 kişinin yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, 69 yaşında olduğu kaydedilen saldırganın yakalandığı bilgisi verildi.
RTL radyosunun aktardığına göre olay yerindeki tanıklardan biri, sokakta 7 ila 8 el ateş edildiğini ifade etti.


Paris polisi, halktan bölgeden uzak durmasını talep bir mesaj yayınlayarak operasyonun sürdüğünü duyurdu.
Saldırı sonrasında olay yerinde bulunanlar Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde slogan attı.

'Saldırganın ırkçı şiddetten sabıkası var'

Fransız basınında, 69 yaşındaki saldırganın, Fransa'nın resmi demir yolu şirketi SNCF'ten emekli bir Fransız vatandaşı olduğu belirtildi.
Haberlerde, saldırganın daha önce de 2016 ve 2021'de 2 kez cinayete teşebbüs ettiğinin polis kayıtlarına geçtiği, Aralık 2021'de elinde kılıçla Paris'te bir göçmen merkezine saldırdığı ve 2 kişiyi yaraladığı bilgisine yer verildi.
Saldırganın bu nedenle hapse atıldığı ve bu aralık ayında hapisten çıktığı anımsatıldı.

HDP: Azmettiricilerin kim olduğunu tahmin edebiliyoruz

Bununla beraber HDP'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, 'Bu ölümcül saldırının azmettiricilerinin kim olduğunu tahmin edebiliyoruz. Avrupa'daki Kürt halkıyla acilen dayanışma çağrısı yapıyoruz' denildi.

Saldırının ardından Paris'teki Strasbourg Saint Denis'deki Ahmet Kaya Kültür Merkezi önüne gelenler ve polis arasında çatışma çıktı. Güvenlik güçleriyle göstericiler arasındaki çatışma çıktı. Polis, olayın büyümesi üzerine göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.


Macron'dan Paris'teki silahlı saldırıya ilişkin açıklama
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Fransa Kürtleri Paris'in ortasında hain bir saldırının hedefi oldu. Kalbimiz kurbanlar ile aileleri ve yakınları için yaşam mücadelesi verenlerle.' ifadesini kullanarak saldırgana müdahale eden Fransız polisini tebrik etti.