'HDP'ye ayar vermek başka partilerin haddine değildir'

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı. Demirtaş, 'HDP kapatılsın' çağrılarına yanıt verdi.
'HDP'ye ayar vermek başka partilerin haddine değildir'
2021-03-09 17:32:50   Güncelleme: 2021-03-09 17:32:50    

Halkların Demokratik Partisi eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin sorularını yanıtladı. HDP ile İYİ Parti arasında 'demokratik teamüller çerçevesinde eleştirel bir diyalog ve ilişki kurulmasını' öneren Demirtaş, 'İYİ Partili bazı siyasetçilerin faşizan söylemlerinin diyalog ve çözüm zeminini tahrip ettiğini' söyledi.

Demirtaş, 'HDP 7 Haziran seçimleri sonrası AKP'ye koalisyon önerdi mi?' sorusunu yanıtlarken HDP'nin eski milletvekili ve sözcüsü Osman Baydemir'in 'CHP ile koalisyona destek, azınlık hükümetine destek ve AKP ile koalisyon yapmak' açıklamasının doğru olmadığını söyledi. Demirtaş, Baydemir'in bu açıklamalarının doğru olup olmadığı ve Erdoğan'ın yanıtının ne olduğuna dair sorumuza şu yanıtı verdi:

'Osman Bey'in belirttiği noktalar doğru. Ancak bunlar, ilk defa basına yansımıyor. O tarihte de bunları açıklamıştık zaten. Erdoğan'ın ne cevap verdiğiyse yaşananlardan anlaşılıyor olsa gerek. Tüm çözüm ve diyalog seçeneklerini reddederek gerilimi ve çatışmayı seçti.'

Demirtaş, Pervin Buldan'ın 'Çözüm sürecinde bize vaat ettiklerinizi yeri geldiğinde açıklayacağız' ifadelerine  'Benim bildiğim gizli, tartışmalı, spekülatif hiçbir vaat yoktur. Vaat edilen ve edilmeyen her şey kamuoyunun bilgisi dahilindedir' diyerek yanıt verdi. 

Selahattin Demirtaş, BBC'de yer alan röportajda HDP-İYİ Parti ilişkilerine yönelik de konuştu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 'Selahattin Demirtaş'ın terörle iç içe olduğu bir gerçek. Bunu kendisi de reddetmiyor zaten' şeklindeki sözlerine şöyle yanıt verdi:

'Sayın Akşener'e doğrudan cevap vermem yakışık almaz. Her ne kadar haksız yere hapisteysem ve kendisi iktidarın diliyle konuşup beni suçlamış olsa da hapisten kendisine cevap vermeyeceğim. Sadece, tüm muhalefete şunu hatırlatmak isterim; yargının, adalet kurumunun tümden çöktüğünü haklı olarak sürekli vurguluyorlar. Peki, çökmüş olan bu yargı sıra bize gelince mi, 'bağımsız Türk yargısı' oluveriyor? Yargının en çok bize adaletsizlik yaptığını görmüyorlar mı ki, bu adaletsizliklere onay verecek bir dil kullanıyorlar?

'Bugüne kadar hakkımda kesinleşmiş iki mahkeme kararı var: Anayasa Mahkemesi kararı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı. Her iki karara göre de bana yönelik ağır hak ihlalleri yapılmıştır. Bu kararları görmeyip iktidarın diline teslim olmak, iktidara muhalif pozisyonda olmakla da demokrat olmakla da bağdaşmaz.'

Demirtaş, 'Peki Demirtaş'a göre HDP ve İYİ Parti arasında nasıl bir ilişki olmalı?' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

'Ayar vermeye kalkmak başka partilerin haddi değildir'

'Demokratik teamüller çerçevesinde eleştirel bir diyalog ve ilişki kurulması gerektiğine inanıyorum. Fakat İYİ Partili bazı ırkçı siyasetçilerin faşizan söylemleri, her türlü diyalog ve çözüm zeminini maalesef tahrip ediyor. HDP'ye hakaret etmek, ayar vermeye kalkmak başka bir partinin temsilcilerinin haddi değildir, buna güçleri de yetmez. İsim vermeye gerek görmüyorum ama belli birkaç kişinin bana ve partimize karşı kullandıkları dilin Cumhur İttifakı'nın ötekileştirici, zehirli dilinden farkı yok.'

'Kapanan HDP olmaz'

Demirtaş, Akşener ile yaptığı kahvaltı açıklamasının benzerini, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan dahil diğer liderlerle de yapıp yapmayacağına dair ise şöyle konuştu:

'Fikirlerimi paylaşmak, ülkenin sorunlarının çözümüne dair düşüncelerimi sunmak ve onları da dinlemek için tüm siyasi liderlerle ön koşulsuz görüşürüm elbette. Ben siyasette diyalogdan ve konuşmadan yanayım. Konuşmak eşittir ittifak değildir. Önce birbirini dinlemek, anlamak rakip olunacaksa da mücadele edilecekse de iyice anladıktan sonra bunları yapmak daha doğrudur.

'Türkiye'de, siyasetçilerin görüşmesi olağan üstü bir şeymiş gibi kabul ediliyor. Buna yol açan da maalesef ki Erdoğan'ın üsttenci tavrıdır. ABD Başkanı ile Kuzey Kore Devlet Başkanı bile görüşüyor ama Türkiye'de siyasi liderlerin görüşmesi mucize gibi karşılanıyor. Oysa bu yanlış algıyı kırmak ve diyaloğu normalleştirmek gerekir.'

Demirtaş, son olarak, HDP'nin kapatılmasına dair tartışmalarla ilgili ise 'Son derece yanlış ve faydasız olarak görüyorum' yorumunu yaptı ve 'Oy artırmak ya da seçim kazanmak amacıyla bir partinin bir başka partiyi kapattırmaya çalışması acizliktir, utançtır. İsteyen deneyebilir ama herkes şundan emin olsun ki kapanan HDP olmaz. Biz yine de bunun olmasını istemiyoruz. Umarım parti kapatma tartışmaları bir daha gündeme gelmemek üzere kapanır. Çünkü bu tartışmanın kendisi bile toplumsal dokuya büyük bir zarar veriyor' diye konuştu.