Hukukçular: Erdoğan 14 Mayıs’ta aday olamaz

Hukukçular, seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıklayan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yine de aday olmayacağını söylüyor.
Hukukçular: Erdoğan 14 Mayıs’ta aday olamaz
2023-01-19 10:26:37   Güncelleme: 2023-01-19 10:26:37    

Cumhuriyet’e konuşan hukukçular, Erdoğan’ın aday olup olamayacağıyla ilgili değerlendirmelerini aktardı. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 'TBMM, bir erken seçim kararı alırsa elbette aday olabilir. İstisna geçerli. Anayasa, TBMM bir erken seçim kararı almazsa aday olamaz diyor. Yoruma açık bir madde değil. Kendisine ve bilime saygısı olan herhangi bir akademisyenin tersini söylemesi mümkün değil' dedi.

'Yargıtay Onursal Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan da 'Anayasanın 101. maddesinin ikinci fıkrasında ‘Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir’ diye düzenleme var. Bu düzenleme daha sonra yapılan değişikliklerle olsa bile bir değişikliğe uğramadı aynı yerinde duruyor' diye konuştu.

'Cumhurbaşkanı üçüncü defa aday olamaz. Hukuken olamaz. Bir kişi iki defadan fazla seçilemez' diyen Anayasa hukukçusu Süheyl Batum, 'Özetle; ya görev süresi normal şekilde biter ve Erdoğan bir daha cumhurbaşkanı olamaz, ya kendi seçimleri yeniler ve yine aday olamaz ya da muhalefete gel sen de beraber yapalım der, 360’ı bulur, erken seçime gidilir, o zaman Erdoğan yeniden aday olabilir. Başka bir yol yok' ifadelerini kullandı.

Yaşananları 'cambazlık' olarak değerlendiren eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan da, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez seçildi. Bir daha seçilemez. İstisnası var; erken seçim. O da Meclis tarafından erken seçim kararı alınırsa geçerli' sözlerini kaydetti.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü