İBB, HAYDARPAŞA VE SİRKECİ GAR İHALESİNİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

Haydarpaşa ve Sirkeci Gar alanları ihalesinden İBB'nin elenmesi yargıya taşındı. İBB avukatları Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle iptal davası açarken, haleyi düzenleyen sorumlular hakkında da suç duyurusunda bulundu.
İBB, Haydarpaşa ve Sirkeci Gar ihalesinin iptali için dava açtı
2019-10-21 13:24:24   Güncelleme: 2019-10-21 13:24:24    

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 'Haydarpaşa ve Sirkeci Garı atıl depo alanlarını kiralama' ihalesinde 'usulsüzlük' yapıldığı gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle iptal davası açtı.

İBB avukatları ayrıca Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihaleyi düzenleyen sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyenin ihaleden elenmesine karşı 'usulsüzlük' yapıldığı gerekçesiyle yasal haklarını arayacaklarını açıklamıştı.

İBB Hukuk Müşaviri Eren Sönmez,başvurularının sonunda yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

'Ortak girişim kurulmasının amacı, ihale şartlarını tam olarak yerine getirebilmektir. Bu nedenle, her bir ortağın iş deneyim belgesi sunmasını beklemek, ortak girişimin amacına aykırıdır. Gerekçe olarak gösterilen iş ortaklığı sözleşmesi, belediyenin iştirakleri arasında imzalanmıştır ve sadece imzalayan taraflar açısından bağlayıcıdır.

'İhale Komisyonunun, tamamen yoruma dayalı sözcük oyunları dürüstlük kuralına aykırıdır. Belirttiğimiz gerekçelerle, hem İdari Yargıda yürütmenin durdurulması istemli iptal davaları açılmış hem de Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına ihaleyi düzenleyen sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.'

Dava dilekçesi: Hukuka aykırı

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde elenme gerekçelerinin hukuka aykırı olduğu ifade edilerek 'Ayrı ayrı iş deneyimi belgesinin aranması komisyonun yorumudur, herhangi bir hukuk kuralına dayanmamaktadır. Aynı anlama gelen bir ifade yazılmış olduğu halde ‘müşterek ve müteselsil’ ibaresinin geçerlilik şartı olarak aranması en temel hukuk kaidelerinden birine, ‘dürüstlük’ kuralına aykırıdır' denildi.

Ne olmuştu?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garındaki yaklaşık 29 bin metrekarelik atıl depo sahalarını, kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere 15 yıllığına kiralamak için, 4 Ekim’de aylık kira bedeli 30 bin lira olarak ihale açtı.

Dört şirketin katıldığı ihalede, finale İBB'nin iştirak şirketleri Kültür AŞ, İSBAK, Metro İstanbul ve Medya AŞ'den oluşan konsorsiyum ile Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi kaldı.

İBB konsorsiyumu aylık 100 bin, Hezarfen Danışmanlık ise 300 bin TL teklif verdi. İhale komisyonu, 15 gün içinde tarafların pazarlığa çağrılacağı açıkladı.

15 günlük sürecin sonunda İhale Komisyonu, sadece Hazerfen Danışmanlık Şirketini davet ettiği pazarlık toplantısı ardından ihalenin 350 bin TL kira bedeli karşılğı bu şirkete verildiğini açıkladı. Bu sonuç, pazarlık aşamasına davet edilmeyen İBB’ye faksla iletildi.

İhale Okçular Vakfı’nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapan İBB eski çalışanı 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder’e ait Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketine verilmiş oldu.