Son Dakika Haberi - IBS'den nasıl kurtulursunuz - 2

Son Dakika Haberi - Bir önceki yazımda doktorların yaptığı bazı hatalardan söz etmiştim. Bu yazımda da IBS'nin aslında semptomları her ne kadar ağır olsa da çözümünün ne kadar basit olacağından söz edeceğim.
IBS'den nasıl kurtulursunuz - 2
2024-04-01 06:39:07   Güncelleme: 2024-04-01 07:35:53    

Öncelikle IBS'ye hastalık değil de semptom denilmesi semptomların ağır olması açısından tartışma yaratsa da çözümü noktasında yolumuza ışık tutuyor. Bir önceki yazımda sözünü ettiğim doktor hatalarına eklemek istediğim bir detay daha var. IBS, tüm sindirim sorunlarının elenmiş, dışlanmış halidir. enfeksiyonla, virüsle, antibiyotikle hiçbir alakası yoktur, fonksiyoneldir. Yani ince bağırsaklarda bakteri varsa adı SİBO'dur, başka bir şeydir. Yani vücuda bir gıda alındığında, beyne bir düşünce ulaştığında bağırsak hareketlerinin normal hareketlerinin dışına çıkmasıdır. Sorunun adı buysa nasıl çözülür?

IBS'lilerde bağırsak hareketlerinin değişmesine neden olan bir gıda olabilir. Doktorlardan ilaç yerine neye intolerans gösterdiğimizi talep etmemiz gerekir. İnsanların ağırlıkça intolerans gösterdiği şeyler her ne kadar gluten, laktoz gibi protein ya da şekerler olsa da tahta kurusu görmek dahi vücutta anormal tepkimelere neden olabilir? IBS'ye "hassas bağırsak" denilmesinin bir nedeni de budur. Bir hayvanseverseniz TV'de bir kedinin ölüm haberini izlerken bağırsak hareketleriniz değişebilir ve siz çoğu zaman bu durumun farkında bile değilsinizdir.

İŞLERİN KARMAŞIK HAL ALMASI

Örneğin ishal kökenli bir İBS iseniz zamanla bağırsaklarınızda zararlı bakteri artışı yaşanabilir. Farkında bile olmadan 2. bir rahatsızlığınız gelişmiştir ya da bu evrede gaz ve aşırı basınç nedeniyle ya da çözüm amacıyla kullanılan aşırı sirke, limon, sarımsak, acı biber, ağrı kesici nedeniyle bağırsaklarda hassasiyet, ülserleşmeler başlayabilir, işler iyice karmaşık bir hal alabilir.

BİR SÜRÜ ŞEY ANLATTIN, ÇÖZÜM NE?

Örneğin bir gün şekeri komple elemek diğer gün gluteni ya da laktozu elemek ve bunu tüm gıda maddelerinde uygulamak. Bağırsaklarımızın uzun olduğunu yediğimiz şeyin hemen atılmadığını unutmamak gerekir. Yani gluteni elediyseniz kendinize 48 saati aşkın bir süre tanımalı, vücudunuzda olup bitene bakmalısınız.

Gıda haricinde tetiklendiyse o gün hangi tarz olaylara maruz kalındığına ve yaşanan duygunun bize ne hisettirdiğine odaklanmalı.

IBS, insanlara intiharı düşündürecek kadar ağır semptomları olan fakat basit bir çözüm noktası olan semptomdur, umutsuzluğa düşmeyin.

Dip not: Yazı 2 sene IBS ile mücadele eden, bu evrede çok sayıda tıp makalesi, araştırması ve çok sayıda ilaç ve alternatif çözümler deneyen bir kişinin tecrübelerine dayanmaktadır.