IBS'den nasıl kurtulursunuz?

IBS genelde kesin bir sebebi ya da tedavisi olmayan bir sendrom olarak tanımlansa da yaşayan kişilerin öyküleri incelendiğinde hüzünlü, stresli, travmatik bir süreç geçiren kişilerin yaşadığı bir rahatsızlık. Vücudumuz stresli durumlarda sorunla başa çıkabilmek için geriye kalan bazı işlevlerini ötelemeye, iptal etmeye başlıyor. Örneğin olumsuz durumlarda iştahımız kesilir. Bu vücudun "Şu haldeyken bir de sindirimle uğraşmayayım" deme şeklidir. Öyküler incelendiğinde IBS'nin tam da böyle bir durumun kalıcı hale gelmesiyle başladığı görülüyor. Yolda yürürken her defasında "Adım atayım" diyerek adım atmayız, ilk adımdan sonra bu otomatikleşir. Beyin ile bağırsaklar arasında da böyle bir iletişim vardır. Bu sözünü ettiğimiz durumlarda bir süre kopabilir, ya da kaybolabilir.
IBS'den nasıl kurtulursunuz?
2023-10-03 07:30:58   Güncelleme: 2023-10-03 18:13:47    

Doktorlar tedavi aşamasında ne gibi hatalar yapıyor?

Örneğin helikobakter pylori isimli bir bakteri mide asidine çok fazla dayanamadığı için bazik bazı salgılar salgılıyor. Midede bazik bir ortam, yaşam alanı oluşturarak zamanla midede ülserlere neden oluyor. Siz bu sebeple doktora giderseniz ülser nedeniyle genelde antiasit verildiğine tanıklık edersiniz fakat sorun şu ki zaten bakteri de bunu yapıyor; mide asidini baskılamak ve bazik bir ortam yaratmak. Helikobakter pylori midenin doğal asit yapısını bozduğu için zamanla sindirim sorunlarına da neden oluyor. Doktor da antiasit yazarak bakterinin önünü açmış oluyor. Sadece bu hata yapılmakla kalmıyor;  mide asit dengesinin bozulması, sindirim sorunlarının oluşmasının ardından bağırsaklarda zarar görmeye başlayan faydalı bakterileri de son bir darbe de antibiyotikle vuruluyor.
IBS'nin tolore edilebilir tek yanı faydalı bakterilerin sağlıklı çalışmayan sindirim aşamasına ortak olmalarıdır. Fakat antibiyotik içerek bizi ayakta tutabilecek tek olasılığı da ortadan kaldırmakla kalmayız bağırsak florasının tekrar eski hale gelmesi için minimum 1 yıl süre de kaybetmiş oluruz. Çünkü faydalı bakteriler anlatıldığı gibi yoğurtla, turşuyla mide asidini aşarak 1 günde eski haline çevirebileceğimiz şeyler değil. IBS tedavisi tam da bu nedenlerle kısır bir döngüye giriyor. Yeniden oluşmaya başlayan faydalı bakteriler kısa süreli bir rahatlama sağlarken bir ishal atağıyla olay başa dönüyor. Hem hasar gören bağırsak florası eski haline çevrilemiyor hem bozulan yaşam standartları nedeniyle beyin ile bağırsaklar arasında sağlıklı iletişim de tekrar kurulamıyor.

Nasıl kurtulursunuz, öyküler neyi gösteriyor?

Günümüzde DRcaps adı verilen teknolojiyle üretilen ve mide asidine dayandığı iddia edilen tablet probiyotikleri kullanan kişiler kısa sürede rahatladığını, uzun vadede iyileştiklerini belirtiyor. Tabii bu esnada antibiyotik kullanmamak şartıyla. Tek bir meyveden vücuda alınabilecek tarım ilacı sağlıklı bağırsak florasında tolere edilebilirken IBS'lerde yeni bir atağa neden olabilir fakat bu atakların zamanla kısaldığı görülecektir. Bağırsak florasını düzelterek beyin ile bağırsaklar arasında kopan iletişimi de yeniden sağlamak mümkün görünüyor.