İçişleri Bakanlığı’ndan Tunç Soyer’e soruşturma izni: 'Gelir kaybına uğrattı' iddiası

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2021 yılında yapılan bir ihalede belediyeyi gelir kaybında uğrattığı gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Basın ve Halkla İşler Dairesi Başkan Vekili İlker Korkmaz’a soruşturma izni verdi.
İçişleri Bakanlığı’ndan Tunç Soyer’e soruşturma izni: 'Gelir kaybına uğrattı' iddiası
2023-10-13 20:59:01   Güncelleme: 2023-10-13 20:59:01    

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ön inceleme raporu 9 sayfadan oluşuyor. İlk olarak haklarında soruşturma istenilenler; Tunç Soyer, Genel Sekreter Vekili Barış Karcı, encümen üyeleri Yeşim Tekoğlu, Ufuk Yörük, Nilüfer Bakoğlu Aşık, İlhan Özköse, Mali Hizmetler Daire Başkanı Pınar Çalışkan, Hukuk Müşaviri Türkan Özgür, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı Levent İşler, Eski Büyükşehir Genel Sekreteri Buğra Gökçe ve Basın ve Halkla İşler Dairesi Başkan Vekili İlker Korkmaz oldu.

Master Haber'den Ercan Öztürk'ün haberine göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 931 adet reklam ünitesinin kiraya verilmesi ve 2770 adet reklam ünitesinin oluşturulması için düzenlenen ihaleyi 245 milyon liralık teklifiyle bir reklam firmasına verildi. İhalenin süresi 10 yıl olarak belirlendi. Ancak iddialara göre ihaleyi kazanan firma şartname dışındaki ilçelerde de faaliyet yürüttü. Söz konusu firmanın, İzmir'in Beydağ ve Bayındır gibi ilçelerine dikmesi gereken reklam ünitelerini usulsüz olarak Çeşme ve Seferihisar'a diktiği iddia edildi.

İki kuleboard olması gereken ilçede 50’ye yakın totemin olduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yıllık 24,5 milyon lira ödeyen firmanın sadece buradan 25 milyon lira kazandığı, söz konusu firmanın yıllık 100-150 milyon lira haksız kazanç sağladığı ve belediyeyi zarara uğrattığı iddia edildi.

Belediye alacağını tahsil edemedi

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda şu ifadeler kullanıldı;

İhaleyi kazanan firma sözleşme tarihi itibariyle yükümlülüklerini yerine getirmemiştir. Koyması gereken reklam panolarının büyük çoğunluğunu koymamıştır. Ayrıca çoğu noktaya gitmeden belediyeye rapor sunmuştur. Dolayısıyla 1672 reklam panosunun hiç takılmadığı tespit edilmiştir. Rapor tarihine kadar idarenin 45 milyon 750 bin lira tahsil etmesi gerekirken bugüne kadar tahsil edilen paranın toplam tahakkukun dörtte birinden az olduğu, geriye kalan alacakların tahsili için gerekli yollara başvurması, 36 milyon lira iki yıllık kira ve 7 milyon 157 bin lira da ek kesim teminat tutarının şirketten temin edilmesi gerekmektedir. Belediyenin hesaplamalarına göre vadesi geçen 32 milyon 561 bin liranın soruşturmanın başladığı tarihe kadar tahsil edilmediği belirlendi.

Gelir kaybına uğrattı iddiası

Raporun karar bölümünde ise şu ifadelere yer verildi;

İhale sürecinin yürütülmesinden ve belediyenin gelirlerinin ve alacaklarının tahsilinden, yüklenici firma ile imzalanan sözleşmenin uygulanarak alacağın tahsil ve takibinden sorumlu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanvekili İlker Korkmaz’ın yeterli özen, dikkat ve gayreti göstermedikleri ve bu nedenle belediyenin gelir kaybına sebebiyet verdikleri anlaşılmaktadır. Bu nedenle iki isme soruşturma izni verilmesine karar verildi.