İğne fobisi nasıl aşılır?

Yetişkinlerin neredeyse yüzde 30'u tripanofobiden mustarip.
İğne fobisi nasıl aşılır?
2021-05-09 14:28:58   Güncelleme: 2021-05-09 14:28:58     Independent

Kovid-19 pandemisine karşı en önemli silahlardan biri aşı olurken, bu durum endişeleri de beraberinde getirdi. Zira bazı kişiler, bilimsel adı tripanofobi olan iğne korkusu yaşıyor.

Ancak tripanofobi ortaya yeni çıkan bir korku değil. Yapılan bir çalışma, yetişkinlerin yüzde 20'si ila yüzde 30'unun bundan mustarip olduğunu göstermişti. Peki bu fobi nasıl aşılır?

İşte psikiyatrist Jeffrey Ditzell ve hemşire Esbe Duncan'ın verdiği ipuçları:

Yanlış bilgileri görmezden gelin

Duncan çoğu kişinin, Kovid-19 aşısının insanların vücutlarına mikroçip yerleştirmek için kullanıldığı iddiası yüzünden korktuğunu düşündüğünü söyledi ve ekledi:

Yanlış bilgileri önemsememek, ya da daha iyisi gerçekleri öğrenmek, aşı efsanelerinden kaynaklanan korkuyu azaltabilir.

Sürecin olumlu yönlerine odaklanın

Ditzell, aşı yaptırarak bir kişinin hem kendisini hem de sevdiklerini ölümcül bir hastalığa karşı koruyabileceklerini aklından çıkarmamasını istedi.

Toplumsal sorumluluk

İğneden korkan kişiler, aşı olarak toplumun diğer üyelerine karşı görevini yerine getirdiğini ve pandeminin sonuna bir adım daha yaklaşıldığını unutmamalı. Zira uzmanlar, böylece daha kararlı olunabileceğini ve korkunun azalabileceğini kaydetti.

Yemek ve sıvı

Ditzell, yemek yiyerek ve sıvı tüketerek tripanofobi yüzünden yaşanan baş dönmesiyle baygınlık hissinin azaltılabileceğini ifade etti. Öte yandan randevuya aç ya da susuz gitmek, stresle korkuyu tetikleyebilir.

Lokal anestezi

Uzmanlar, aşı olmadan önce görevlilerden enjeksiyon bölgesine anestezi yapılıp yapılamayacağının sorulmasını tavsiye etti. Çünkü bu, acıdan kaynaklı iğne fobisinden mustarip kişilere iyi gelebilir.

Derin nefes

Derin nefes almanın anksiyeteyi azalttığı biliniyor. Uzmanlar da buna işaret edip, aşılama sırasında derin nefes almanın rahatlık sağlayabileceğini söyledi.

En sevdiğiniz yeri hayal edin

Derin nefes alırken, gözlerinizi kapatıp sizi rahatlatan mekanları hayal edin. Duncan bunu şöyle açıkladı:

Nefes almak ve hayal etmek, endişeli insanları genellikle en kötü durumlarda bile sakinleştirebiliyor.

İğneye bakmayın

Ditzell, korkuyu azaltmada en basit ve etkili yöntemlerden birinin enjeksiyon sırasında başka yöne bakmak olduğunu ifade etti.

Alternatif bir senaryo yazın

Kolunuzdaki acının iğneden değil, arkadaşınızın kolunuzu sıkmasından veya bir sivrisinek ısırığından (eğer sivrisinekten korkmuyorsanız) kaynaklandığını düşünün.

Vehaber Menu