İHA saldırısından 'İran destekli milisler sorumlu' diyen Pentagon'dan misilleme mesajı: Karşılık vereceğiz

Pentagon, Ürdün-Suriye sınırında üç ABD askerinin öldüğü ve 25 kişinin yaralandığı İHA saldırısıyla ilgili misilleme mesajı vererek, 'ABD güçlerine yönelik saldırılardan İran destekli milisler sorumlu ve biz de kendi seçtiğimiz zaman ve yerde karşılık vereceğiz' dedi.
İHA saldırısından
2024-01-29 05:36:06   Güncelleme: 2024-01-29 05:36:06    

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, Suriye sınırı yakınlarında Ürdün'ün kuzey doğusundaki bir üsse düzenlenen insansız hava aracı saldırısında üç askerinin öldüğünü ve 25 kişinin yaralandığını aktardı. 

Ürdün hükümet sözcüsü Muhenned Mubaydin ise ABD güçlerine yönelik saldırının Ürdün topraklarında değil Suriye sınırı yakınlarında gerçekleştiğini ve Tenef Üssü'nün hedef alındığını bildirdi. Sözcü, Ürdün güçleri saflarında herhangi bir can kaybının yaşanmadığını belirtti.

ABD askerlerinin konuşlandığı Tenef Üssü, Suriye-Irak-Ürdün üçgeninde yer alıyor. 

ABD'den açıklama: Karşılık vereceğiz

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ürdün-Suriye sınırında bulunan üsteki askerlerine insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Austin, 'ABD güçlerine yönelik saldırılardan İran destekli milisler sorumlu ve biz de kendi seçtiğimiz zaman ve yerde karşılık vereceğiz' ifadesini kullandı.

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Austin, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın bölgede görevlendirilen ABD ve Koalisyon güçlerine dün gece düzenlenen saldırıda 3 ABD askerinin ölmesi ve diğer Amerikan askerlerinin yaralanmasının kendisini öfkelendirdiğini ve derinden üzdüğünü belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ile kendisinin, Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırılara tolerans göstermeyeceğini belirten Austin, 'ABD'yi, birliklerimizi ve çıkarlarımızı savunmak için gerekli tüm adımları atacağız' ifadesini kullandı.

TIKLAYIN - Trump, İHA saldırısından Biden'ı sorumlu tuttu: Güçsüzlüğü ve teslimiyetinin korkunç sonucu, ben başkan olsaydım gerçekleşmezdi

Biden: İran destekli radikal militan grupla

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre ise Başkan Biden, saldırıyla ilgili bilgileri hala toplamaya devam ettiklerini belirterek, 'Bunun Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplarca gerçekleştirildiğini biliyoruz' açıklamasında bulunmuştu.

Saldırının sorumlularından, ABD'nin seçeceği zaman ve şekilde hesap sorulacağını kaydeden Biden, bu savaşta mücadeleye devam edeceklerini vurgulamıştı.

Şii Irak'ta İslami Direniş'ten iddia

Irak'ta İran destekli Şii milis yapıların yer aldığı 'Irak'ta İslami Direniş' grubu, ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen ve 3 ABD askerinin öldüğü saldırıyı kendilerinin düzenlediğini öne sürdü.

Irak'ta İslami Direniş grubu, yazılı açıklama yaparak, sabaha karşı İHA'lar ile Suriye'deki eş-Şeddadi, Rukban ve Tenef üslerine saldırı düzenlediklerini iddia etti.

Açıklamada grubun ayrıca İsrail'deki Zevulun Denizcilik Tesisi'ne de eş zamanlı saldırı gerçekleştirdiği ileri sürüldü.