'İkili görüşme yapmam, bitti o iş, o kapıyı kapattık; kendilerine çekidüzen verecekler'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, katılacağı NATO Zirvesi'ne ilişkin olarak, İsveç ve Finlandiya'nın 'PKK ve uzantıları konusunda Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermek zorunda' olduğunu söyledi. Erdoğan, 'Biz kuru laf istemiyoruz, biz netice istiyoruz, orta sahada top çevirmekten bıktık' dedi. Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile sabah görüştüğünü ve Biden'ın ikili görüşme talebi olduğunu söylerken, ''Olabilir' dedik' ifadesini kullandı. Erdoğan, Ankara-Atina gerilimine yönelik de, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile ikili görüşmesinin mümkün olmadığını, 'Bitti o iş, o kapıyı kapattık. Kendilerine çekidüzen vermeleri halinde hangi düzeyde bu görüşmeler yapılır planlar yol haritamızı çizeriz' sözleriyle ifade etti.
2022-06-28 19:17:00   Güncelleme: 2022-06-28 19:17:00    

Erdoğan, İsveç Başbakanı, Finlandiya Cumhurbaşkanı ve NATO Genel Sekteri'nin de katılacağı bir dörtlü zirve yapılacağını ve zirvede iki ülkenin NATO üyeliklerinin görüşüleceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya'da katılacağı NATO Zirvesi'nden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı. 

İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği konusunda 4'lü zirve

Zirvede hangi konuların ele alınacağına yönelik bilgiler paylaşan Erdoğan, 'Zirve oturumlarında Ukrayna savaşını, ittifaka yansımalarını, NATO'nun caydırıcılık ve savunma gayretlerini, terörizm ile mücadele başta olmak üzere güneyden neşet eden tehditleri ele alacağız. Zirveden temel beklentimiz, ittifak dayanışmasının koşulsuz biçimde ortaya konulmasıdır. Müttefiklerimizden terörizmin tüm türlerinde ayrım yapmamalarını, bir müttefike yönelik tehdidin NATO'nun geneline tehdit anlamına geldiğini görmelerini bekliyoruz. İsveç ve Finlandiya'nın başvurlarının ardından yaşanan süreç, öne çıkan konulardan biri olacaktır. En başından beri Türkiye'nin hayati çıkarlarını tehdit eden PKK'nın ve her türlü uzantısının bu ülkelerde rahatça hareket etmesine mani olunmasına dair beklentimizi vurguluyoruz. Bu haklı tutumumuzu zirve vesilesi ile bir kez daha anlatacağım. İkili görüşmelerimde de bu konu gündemde olacak. Madrid'e gidince İsveç Başbakanı ve Finlandiya Cumhurbaşkanı ile Genel Sekterin de katılacağı bir dörtlü zirve yapacağız. İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üye olacaklarsa, ittifakın 70 yıllık mensubu Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorundalar. Bunun aksi düşünülemez' dedi. 

Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin olarak da, 'Ukrayna'daki savaşın sona ermesi için iki tarafla da temas halindeyiz. Zirvede müttefiklerin Ukrayna'ya desteği sürerken, NATO'nun çözüm yolunda bir vizyon ortaya koyması gerektiğini vurgulayacağım' diye konuştu. 

'Suriye başta olmak üzere göç hareketlerinin önlenmesinde kritik roller üstlenen bir ülkeyiz'

Erdoğan, 'Türkiye, NATO misyon ve harekatlarına en fazla katkı yapan ilk 5 müttefikten biri olarak üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmektedir. İttifaka ciddi kuvvet ve yetenek sağlıyoruz. NATO'nun sınırları da olan güney hududumuzun ötesinde, terörizmin ve Suriye başta olmak üzere göç hareketlerinin önlenmesinde kritik roller üstlenen bir ülkeyiz. Tehditlerin arttığı bu dönemde de müttefiklerimizle ittifaka verdiğimiz önemi teyit edeceğiz. Bazı müttefik ülke, devlet ve hükûmet başkanları ile ikili görüşmeler de yapacağız. Hem ikili meseleleri, hem NATO iş birliğini hem de küresel gündemi değerlendireceğiz' dedi. 

Erdoğan, bugün hayatını kaybeden usta sanatçı Cüneyt Arkın'ı da anarken, 'Bu sabah Cüneyt Arkın'ı kaybettik, Allah rahmet eylesin. Bütün ailesine, ülkemizin sanatseverlerine, şahsım, ailem, milletim adına baş sağlığı diliyorum' diyerek taziyelerini sundu. 

Soru-cevap
'Biden görüşmek istedi, olabilir dedik'

Erdoğan, NATO'ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin beklentileri konusunda yöneltilen bir soruya, 'Beklemekten öte, biz NATO'nun 70 yıllık bir üyesiyiz. Türkiye rastgele NATO'ya katılmış bir ülke değil, bu sabah Sayın Biden ile de bir görüşme yaptık, bu akşam ya da yarın bir araya gelme arzusunu ifade etti, olabilir dedik. Dün itibarıyla gerek Sayın İbrahim Kalın Bey'i, gerek Sedat Bey'i Brüksel'e gönderdik, ön görüşmeleri yaptılar. Bu arada da biz 4'lü görüşmeyi tekrar yapacağız ve burada Finlandiya Cumhurbaşkanı, İsveç Başbakanı birlikte bu 4'lü görüşmeyi yapıp hangi noktaya geldiklerini göreceğiz. Biz kuru laf istemiyoruz, biz netice istiyoruz, orta sahada top çevirmekten bıktık. Şu an itibarıyla da bunlar hep laf üretiyorlar, aynı günün akşamı İsveç televizyonunda terörist başlarından biri çıkmış söyleşi yapıyor, bize veriyor veriştiriyor...' diye konuştu. 

Erdoğan, 'Stockholm caddelerinde yürüyüş yapıyorlar... Polisin kontrolü bunların üzerinde... Sadece İsveç mi? Aynı şey Almanya'da, Hollanda'da, Yunanistan'da... Yoğun bir şekilde bunlar devam ediyor. Bir taraftan 5+4, 9 Amerikan üssü Yunanistan'da kuruluyor, niye kurdunuz, 'Rusya'ya karşı kurduk'. Ne demek? Ne yaptınız da Rusya'ya karşı kurdunuz da? İşiniz gücünüz S-400. S-400 aşağı S-400 yukarı... Hep laf... Bunları da Biden ile yapacağımız görüşmede dile getireceğiz. Biz Danimarka'da Norveç'te hep bunları yaşadık, her türlü terörist saldırıya uğradık, bunlardan en ufak tavır görmedik, bunları anlatacağız' ifadesini kullandı. 

'F-16 meselesi hâlâ masada, orada da bir oyalama taktiği gidiyor' 

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile gündemde hangi başlıklar olacağına ilişkin olarak da, 'Bu arada en önemli ABD ile olan görüşmemiz F-16 meselesiydi. O da şu anda hâlâ masada. Orada da bir oyalama taktiği gidiyor. Yunanistan Başbakanı geçenlerde davetlimdi, kendisiyle İstanbul'da bir yemekli sohbetimiz oldu. Bundan böyle artık biz görüşmelerimizi bire bir yapalım, aramıza üçüncü kişileri sokmayalım diye mutabık kaldık. Aradan 2-3 hafta geçti. ABD'ye gitti, Senato'da yaptığı konuşmada saldırdığı yer yine Türkiye oldu, F-16 meselesi vs. gündeme getirildi. Artık biz bunların iyice ne olduğunu, kim olduğunu gayet iyi biliyoruz. 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ'nün en önemli sığınağı neresi oldu? Yunanistan oldu... Türkiye'den kaçanlar, hep Yunanistan'ı tercih ettiler. Yunanistan o dönemin Başbakanı ile de görüştüm, gerekli müdahaleyi yapacağız demesine rağmen bunlar teröristleri beslediler, Yunanistan üzerinden Avrupa'nın değişik ülkelerine yolladılar. Biz bunları yutmuyoruz. Türkiye'ye karşı şahsiyetli duruş bekliyoruz, göstermeyenlere karşı tavrımız bellidir. Türkiye'nun duruşundan taviz vermeyeceğiz' diye konuştu. 

'Miçotakis ile ikili görüşme yapmam mümkün değil'

Erdoğan, 'Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in de NATO zirvesine katılması bekleniyor, karşı taraftan görüşme talebi gelmesi halinde yanınız ne olur? Ankara-Atina gerilimini zirve gündemine taşımayı düşünür müsünüz?' sorusuna da 'İkili bir görüşme yapmam mümkün değil, bunu açıkladım, demek ki bizi iyi takip etmiyorusunuz. Bizim Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Strateji Konsey toplantımız vardı, bunu kaldırdık bir defa. Bitti o iş. Bunu bitirmiş bir lider kalkıp Miçotakis'in talebine evet diyebilir mi? Hayır, bitti o iş, o kapıyı kapattık. Kendilerine çekidüzen vermeleri halinde hangi düzeyde bu görüşmeler yapılır planlar yol haritamızı çizeriz' yanıtını verdi. 

Tahıl koridoru takvimi

Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle aksayan ve görüşmeleri süren 'tahıl koridoru' konusunda da 'Şu anda bazı takvim belirleme çalışmaları olayların gelişmesine göre olur. Olaylar bazı yerlerde bakıyorsunuz çok su altı gidiyor, bazı yerlerde su üstüne çıkıyor. Bu gelişmelere göre biz de yol haritamızı anlık, süratle belirler gerekli müdahelemizi yaparız' açıklamasını yaptı.

Vehaber Menu