İliç maden faciasında gözaltı sayısı 9'a yükseldi

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait 10 milyon metreküp hacimli Çöpler Altın Madeni'nde dün meydana gelen toprak kayması faciasında en az 9 işçi göçük altında kaldı. 800 metre hareket ettiği belirtilen toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar geldi. Bölgede 827 personelle gerçekleştirilen arama ve kurtarma çalışması sürüyor. Heyelana ilişkin adli soruşturma başlatılırken, siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne ulaşmaması için önlem alındı.
İliç maden faciasında gözaltı sayısı 9'a yükseldi
2024-02-15 19:47:07   Güncelleme: 2024-02-15 19:47:07    

Başlatılan soruşturma kapsamında saha sorumlusu 4 kişi gözaltına alındı. Faciada toprak altında kalan 9 işçinin kimlikleri açıklandı. Gözaltı sayısı 9'a yükseldi.

CHP'li Özer'den "Ahmet Oğuz Öztürk" açıklaması

CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer, Erzincan'da çökmenin meydana geldiği Çöpler Altın Madeni alanına verilen "ÇED olumlu" raporunu hazırlayan firmanın yönetim kurulunda yer alan Ahmet Oğuz Öztürk'ün, Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulunda yer aldığını söyledi. Özer, "Bağımsızlıktan yoksun firmalar ile çevresel tehdidin gizlenmesi veya yokmuş gibi davranılması bizi bugün bu faciaya getirdi. Ahmet Oğuz Öztürk, İliç’te madencilik yapan, maden firması Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulu üyesi olarak atanıyor. Bu atama, sipariş raporun ödülü olsa gerek diye düşünmemek elde değil" dedi.

 

Adalet Bakanı'ndan soruşturma sürecine ilişkin açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yürütülen soruşturmaya ilişkin, "Erzincan’a bağlı İliç ilçemizde bir maden sahasında meydana gelen toprak kayması nedeniyle kayıp işçilerimizin arama-kurtarma çalışmaları devletimizin ilgili tüm birimleri tarafından titizlikle yürütülmekte olup, dileğimiz işçilerimize bir an önce sağ salim ulaşılmasıdır. Hepimizi derinden üzen olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ve 4 Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen adli soruşturma kapsamında çevre, maden, jeoloji, iş sağlığı, kimya, inşaat ve ziraat alanında uzman 7 kişiden oluşan Bilirkişi heyeti toprak kaymasının nedenlerini ve sorumlularını tüm yönleriyle araştırmaktadır. Hali hazırda Soruşturma kapsamında işyeri yetkilisi 4 kişi gözaltına alınmış olup, bilirkişi raporuna göre soruşturma titizlikle sürdürülmektedir. Erzincanlı vatandaşlarımıza ve aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, arama kurtarma ekiplerimize kolaylıklar diliyorum" açıklamalarında bulundu.

Enerji Bakanı'ndan maden şirketine ilişkin açıklama

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, "Olayın olduğu ilk andan itibaren bakanlığımız ilgili kurumlarımız konuyu an be an takip ettik. İlk baktığımız konu bizim için en önemli konu işçi kardeşlerimizin bir an önce kurtarılması. Bu maden 2004 yılından beri işletme ruhsatı olan bir maden. Yabancı bir şirketin operatörlüğüne devam eden faaliyetleri var ve ilgili tüm izinleri en son 2021 yılında da çevreyle alakalı ilave izinlerini almış bu çerçevede çalışan bir maden. Madencilik anlamında denetimleri de yakinen takip eden bir maden. En son denetim görevimiz buraya ağustos 2023’te yapılmış. Ağustosun başında buraya heyet gönderdik. Onların yaptıkları denetimlerde dün gerçekleşen kazayla alakalı herhangi bir tespit yok. Kazaya neyin sebebiyet verdiğiyle ilgili araştırmamız devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Ali Yerlikaya'dan göçük altındaki işçilerin yerlerine ilişkin açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Şu an itibariyle bölgede AFAD TSK JAK Madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339u arama kurtarma ekibi olan toplam 1708 personel görev yapıyor. Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. İnsan kaynakları ve personel açısından hiçbir ihtiyacımız şu an yok. Yapılan tüm değerlendirmelerde aradığımız arkadaşlar beşinin bir konteyner içinde yer aldığı üçünün aynı bölgede bir araç içinde yer aldığı farklı bir bölgede de bir işçi kardeşimizin kamyon içinde yer aldığı değerlendiriliyor" dedi. "Arama kurtarma çalışmalarımız gece gündüz aralıksız devam edecek. 100 dönüme yayılan 10 milyon metreküplük topraktan bahsediyoruz. Adli ve idari soruşturma devam ediyor" diyen Yerlikaya, "Aramayı seri yapmamız lazım radarla derinliğe gelebildiği mesafede orada olursak bunlara erişebiliriz diyor bilim insanları" diye konuştu.

"Kapatılan menfezler önüne set çekildi, yağmur ihtimaline karşı yüzey suyu toplama havuzu yapıldı"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Erzincan’ın İliç ilçesindeki siyanürlü altın madeninde meydana gelen faciayla ilgili açıklama geldi. Kayma sırasında akan "malzemenin" Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi için Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldığı ve ön tarafa bir set çekildiği belirtildi.

Söz konusu kayan "malzemeden" numuneler alınarak testlerin yapıldığı; yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularını toplamak için tedbir olarak her ihtimale karşı sızdırmazlığı sağlanmış olan bir yüzey suyu toplama havuzu yapıldığı açıklandı.

Bakanlık  jeoloji, maden ve çevre alanında uzman 10 bilim insanının sahada çalıştığını aktardı.

 

Valilik, Erzincan'a geçişleri yasakladı

Tunceli Valiliği, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan siyanürlü altın maden üretimi yapılan maden sahasında meydana gelen göçüğün ardından Erzincan'a geçişleri 18 Şubat'a kadar yasakladı. 

 

AFAD Başkanı'ndan açıklama 

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiye ulaşmak için her türlü yöntemi denediklerini bildirdi. 

Okay Memiş, İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin AA muhabirine, bölgede olduğunu ve çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Ekiplerin geceden beri çalıştığını ifade eden Memiş, "Arama kurtarma ekibi sayısı yeterli. Bakanlarımız burada ve 9 işçimize ulaşmak için her türlü yöntemi deniyoruz. Bütün imkanları seferber ettik. Her şey kontrolümüz altında." diye konuştu. 

Meteoroloji'den bölgeye ilişkin yağmur açıklaması

Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre ekiplerin aramalarını sürdürdüğü İliç'te bugün yağmur yağışı ve hava sıcaklığının 4 derece olması bekleniyor.

Arama kurtarma çalışmaları ikinci gününde

Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli AFAD ekipleri de takviye olarak bölgeye sevk edildi. Birçok gönüllü yardım kuruluşu da kurtarma çalışmalarına katıldı. AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma, toplam 827 personel alanda görev yapıyor. Çalışmalarda 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeği de kullanılıyor.

Saha sorumluları gözaltına alındı

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen ve 9 işçinin göçük altında kalmasının ardından başlatılan soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı

Soruşturma kapsamında bugün, öğle saatlerinde aralarında maden saha görevlisinin de bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltı sayısı akşama doğru 7'ye yükseldi.

Anagold: Atık depolama havuzumuzda tehlike yok, Fırat Nehri'ne siyanür akışı olmadı

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nin ortaklarından Anagold Madencilik, 9 işçiden haber alınamayan toprak kaymasının ardından açıklama yaptı. 

Şu ana kadar kayan toprak altında 9 madencinin olduğu belirtilen açıklamada, arana kurtarma çalışmalarının devam ettiği söylendi. Toprak kaymasının nedenlerini ve nasıl meydana geldiğini belirlemek için detaylı bir inceleme başlatıldığı söylenen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Konunun atık depolama havuzu ile bir ilgilisi yoktur. Atık depolama havuzumuz ile ilgili herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Karasu (Fırat) Nehri’ne herhangi bir siyanür akışı olmamıştır. Kayma nedeniyle çevresel herhangi bir kirlilik yaşanmamış olup buna rağmen gerekli tüm tedbirler hızlı bir şekilde alınarak saha kontrol altına alınmıştır. 6 noktadan yüzey suyu numunesi alınmıştır. Alınan numuneler normal değerlerdedir ve herhangi bir kirlenme söz konusu değildir.

Anagold, kamuoyunu olayın detayları konusunda tamamen bilgilendirecek ve nedenlerini net bir şekilde açıklayacaktır. Ayrıca, benzer durumların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması konusunda kararlıdır.

Şirketimiz, işçi sağlığı ve güvenliğini her zaman en üst düzeyde tutmayı taahhüt etmektedir. Bu nedenle, yaşanan olayın nedenlerini tam olarak anlamak ve benzer durumların tekrarlanmasını önlemek için gereken tüm adımları atmaya kararlıyız.

Kamuoyunu ve ilgili tarafları olayın gelişmeler konusunda düzenli olarak bilgilendirmeye devam edeceğiz."

Göçük altında kalan 9 işçiden 7'sinin kimliği belirlendi

Faciada göçük altında kalan 9 işçiden 7'sinin kimliği belirlendi

İşçilerin isimlerinin; Uğur Yıldız, Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya ve Ramazan Çimen olduğu bildirildi.

 

TMMOB'den İliç'teki maden faciası hakkında suç duyurusu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen göçük nedeniyle sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılığa verilen dilekçede, Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Şirket yetkililerinin cezalandırılması gerektiği de ifade edildi.

TMMOB, İliç’te tüm itirazlara rağmen kapatılmayan Çöpler Altın Madeni’nde dün öğle saatlerinde meydana gelen yığın liç çökmesi hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, facianın yaşanmasından sorumlu olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ve Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile şirket yöneticileri ve yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulduğu bilgisine yer verildi.

Gözaltı sayısı 9'a yükseldi 

AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan toprak kaymasına ilişkin, "Toprak altında kalan 9 işçimizin arama-kurtarma çalışmaları, yoğun bir şekilde devam ediyor. Gözaltına alınanların sayısı 9'a yükselmiş durumda" dedi.

 

Neler yaşandı?

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, dün saat 14.28'de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi.

"Her vardiyada 400 işçi var"

Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçi, T24'e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, "Biz burada üç vardiya çalışıyoruz. Her vardiyada 400 işçi var. Bizim vardiyamız bittiğinde 'Olay var' deyip saat 13:30 gibi haber verdiler. Görüntülerin arka tarafında da kayma var. Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi.

"Daha önce de siyanür sızıntısı olmuştu"

Altın madenlerine karşı mücadele eden Sedat Cezayirlioğlu ise T24'e Çöpler'de daha önce de siyanür sızıntısı olduğunu aktararak, "Daha önce de siyanür sızıntısı olmuştu. Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler Köyü'nde 2010 yılından bu yana faaliyet yürüten Anagold (SSRMining+Lidya Madencilik) firmasının altın arama maden sahasındaki siyanür sızıntısı raporlara konu olmuştu, cezalar verilmişti. Avukatlar ve meslek odaları bununla ilgili yetkililerin yargılanmasını talep etmişti"  dedi.