İlkokullarda sınav sistemi kaldırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı ilkokullarda sınav sistemini kaldırdı. Bu yıldan itibaren ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda öğrencilerin notlarını sınavlar değil gelişim dosyaları belirleyecek. Sisteme göre her öğrencinin bir gelişim dosyası olacak. Peki sistem nasıl işleyecek?
İlkokullarda sınav sistemi kaldırıldı
2023-09-19 09:19:42   Güncelleme: 2023-09-19 09:22:44    

MEB'den dikkat çeken açıklama geldi. 'Durum değerlendirmesi'. Artık okullarda öğretmenlerin çok kullandığı, velilerin çok duyduğu bir ifade olacak. İlkokullarda sınav sistemi kaldırılacak. Milli Eğitim Bakanlığı ilkokullarda 'sınav yerine süreç odaklı' sisteme geçmeye hazırlanıyor.

Yeni düzenleme ile anaokulu ve ilkokul düzeyindeki öğrencilerin öğrenme süreçlerinin değerlendirilmesine yeni bakış açısı getirmesi amaçlanıyor.

Bakanlıkta yapılan çalışmaya göre, ilkokullarda ölçme-değerlendirme çalışmaları, test sisteminin tamamen sona erdirildiği 'sınav değil, süreç odaklı' öğrenme yaklaşımını temel alan 'öğrenci gelişim dosyası' üzerinden yapılacak.

Bakanlık, yeni sistem ile hazırladığı ölçme araçları öğretmenlerin kullanımına sunulacak. Her öğrencinin bir gelişim dosyası olacak. Öğrencinin etkinliklere katılımı, sınıf içi performansı ve ödevlerinin yapılıp yapılmaması üzerinden pek çok gelişim dosyası hazırlanacak ve gelişim sürekleri öğretmen tarafından bu dosyaya işlenecek.

İlkokullarda tüm sınıf kademelerinde ölçme sistemi, süreç odaklı öğrenme yaklaşımıyla öğrenci gelişim dosyasına göre olacak. Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi sürekli takip edilecek.

Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme gibi ölçme araçlarıyla takip edilecek.

Ayrıca ilkokullarda özellikle Türkçe’nin doğru ve etkin kullanımıyla ilgili 4 beceriye yönelik özel ölçme araçları da kullanılacak. Öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin yanı sıra dinleme ve konuşma becerisinin de geliştirilmesine yönelik de çalışmalar yapılacak.