İlyas Salman, 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten hakim karşısına çıktı: Bunca yıl komiklik yaptım ama bu kadar komiklik görmedim

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikayetiyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla yargılanan sanatçı İlyas Salman, '50 yıldır komiklik yapıyorum, beni mahkemeye çağıranlar, şikâyet edenler kadar komik olmadım' dedi.
İlyas Salman, 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten hakim karşısına çıktı: Bunca yıl komiklik yaptım ama bu kadar komiklik görmedim
2023-10-10 21:59:36   Güncelleme: 2023-10-10 21:59:36    

BirGün gazetesinin, 1 Ağustos 2022 tarihli sayısında yer alan, 'Erdoğan'ı o koltuğa layık görmüyorum' başlıklı röportajdaki ifadeleri gerekçesiyle, 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla sanatçı İlyas Salman'ın yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün görüldü.

MLSA'da yer alan habere göre, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Salman, avukatları Uğur Poyraz ve Selen Sınmaz ile katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikâyetiyle açılan davada Erdoğan'ın avukatlarından Suzan Ayça Uğur da hazır bulundu.

Salman savunmasına, 'Bizim halkımız der ki söz gümüşse sükût altındır. Ben de diyorum ki günümüz iktidarında söz gümüşse sükût tenekedir' sözleriyle başladı. '7 bin 500 TL emekli maaşı alıyorum, Recep Tayyip Erdoğan da saraylarda yaşıyor. Ben o maaşla aile geçindiriyorum. Milyonlarca insanı düşünüyorum ve düşünürken diyorum ki ‘kör olasınız demiyorum kör olmayın da görün bizi.’ 50 yıldır komiklik yapıyorum ama beni mahkemeye çağıranlar, şikâyet edenler kadar komik olmadım' dedi.

'Yargı korkak davranıyor'

'Hukuk güvencesi olmayan bir ülkede biz yine de doğru bildiklerimizi söylemekle görevliyiz' diyerek konuşmasına başlayan avukat Uğur Poyraz ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Vedat Şorli kararını hatırlattı. Poyraz, 'Kanun önünde herkes eşittir, diyoruz ama Erdoğan müşteki olarak buraya çağrılmıyor. Yargı da korkak davranıyor. Siz tensip zaptında Erdoğan'ı buraya çağırır mısınız? Çağırmazsınız. Korkak, dediğim için belki bana da dava açılır. Ucuz lafını bana söyleyene takipsizlik verilirken İlyas Salman, Erdoğan'a söyleyince dava açılıyor' diye konuştu.

Davanın açılmasının kanunen mümkün olmadığını söyleyen avukat Poyraz, AİHM'in Vedat Şorli kararı gereğince davanın ortadan kaldırılmasını talep etti. Erdoğan'ın avukatının davaya katılma talebinde bulunmasının ardından Salman, hakkındaki şikâyetin yasalar karşısında geçersiz olduğunu düşündüğünü belirterek talebi kabul etmediğini söyledi.

Davaya katılma talebinin bir gerekçesi olması gerektiğini söyleyen avukat Poyraz da, 'Yargı bu kadar baskı altına alınamaz. Mahkemeler artık çanak tutmamalı' dedi.

'Anayasaya aykırı hüküm kuran mahkemenizi reddediyorum'

'AİHM'in Vedat Şorli kararı gerekçe gösterilerek Anayasaya aykırılık itirazında bulunulduğu, Anayasa Mahkemesi'nin 14 Aralık 2016 tarihli kararı ile ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunun Anayasaya aykırı olmadığı' ifadelerine yer vererek ara karar kuran mahkeme, avukat Poyraz'ın Anayasaya aykırılık itirazıyla derhal beraat talebini reddetti. Erdoğan'ın avukatının davaya katılma talebini kabul etti.
Mahkemenin ara kararının hukuka aykırı olduğunu belirten avukat Poyraz, 'Anayasaya aykırı hüküm kuran mahkemenizi bu şartlar altında reddediyorum. Süre talep ediyorum.' dedi.

Reddi hâkim talebini yazılı olarak bildirmesi için Poyraz'a süre veren mahkeme, talep sunulduktan sonra, dosyanın incelenmek üzere nöbetçi İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Duruşma 1 Şubat 2024 tarihine ertelendi.