İmamoğlu: İstanbul depremi; milletimize, devletimize diz çöktürebilir

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul için deprem konusunda seferberlik başlattıklarını belirterek, 'İBB olarak güçlü bir inisiyatif alıyoruz, düzeni değiştiriyoruz. Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi tekrardan, sıfırdan başlatıyoruz. Yapılması gereken ne varsa yerine getirmek için ayağa kalkıyoruz' dedi. 'Depreme hazırlık konusunda iş birliğine yanaşmayan kim varsa koltuklarını bırakacak evine dönecek' diyen İmamoğlu, merkezi idareye, bakanlıklara, hükûmete, ilçe belediyelerine, sivil topluma, ilgili sektörlere 'seferberliğe katılma ve işbirliği' çağrısı yaptı.
İmamoğlu: İstanbul depremi; milletimize, devletimize diz çöktürebilir
2023-03-01 18:09:54   Güncelleme: 2023-03-01 18:09:54    

11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası İstanbul depremi, Türkiye'nin ana gündem maddelerinden biri haline geldi. İBB ekibi; çözüm ve önlem önerileri ile iş birliği çağrılarını içeren 'İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nı açıkladı.
 
İmamoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, depremin İstanbul için, 'gerçek beka sorunu olduğunu' söylerken, 'Ekiplerimiz ve bilim insanlarımız bundan sonra çalışmalarına aralıksız devam edecek' dedi. 
 
Erken uyarı konusunda 50 km uzunluğunda fiberoptik tabanlı erken uyarı sistemi geliştirdiklerini söyleyen İmamoğlu, 'Bu hat üzerinde 5 bin sensör ve geliştirilecek yapay zeka sayesinde depreme yönelik hazırlığımızı ve müdahalemizi en üst düzeye çıkaracağız' ifadesini kullandı. 
 
Güçlendirme çalışmalarının bu ay itibarıyla başlayacağını bildiren İmamoğlu, mart ortasında başvuruların alınacağını bildirdi.
 
İmamoğlu, finansal desteğin önemine pek çok kez vurgu yaparak, 'Altyapı çalışmalarının geliştirilmesi ve hızlanması için merkezi yönetim desteğine ve finansal desteğe ihtiyacımız var. Amasız, fakatsız, partisi purtisi yok bu işin. Bunu ısrarla talep ediyoruz' diye konuştu. 

Kredi imkânı sunulacak

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, 'İstanbul'da dar gelirli vatandaşlarımızın evlerinin yenilenmesi ve riskli konutların dönüştürülmesi için kredi imkânı sunulacak. İstanbul genelinde hızlı tarama testlerinde deprem güvenliği sıfıra yakın, kendiliğinden çökme riski taşıdığını tespit ettiğimiz 318 binada oturan vatandaşlarımıza bakanlığın belirlediği limitin 3 katı kira yardımı taahhüt ediyoruz.' açıklamasını yaptı.

Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, 'Sabit taksitle sosyal konut üretilebildiğini gösterdik. Riskli yapıların yenilenmesi sürecinde vatandaşlarımıza güven veren, sürdürülebilir yöntemler sunmak zorundayız. Güçlendirme konusunda da aktif rol alacağız.' dedi.

 
 
İmamoğlu, İBB'nin yol haritasını konu başlıkları olarak şöyle özetledi: 
-Marmara deprem konseyinin kurulması 
-İBB deprem bütçesi revizyonuna destek 
-Mevzuat çalışmalarının yapılması
-Merkezi yönetimle işbirliği ve finans desteği
-Hızlı tarama yönteminin mevzuata konması
-Boş konutların kullandırılması için yasal düzenlemeler
-Toplanma ve geçici barınma alanlarıyla ilgili çalışmalar
-Altyapı sistemlerinin depreme dirençli hale getirilmesi
-İstanbul özelinde yasa çalışması

Vehaber Menu