İmamoğlu'ndan Van açıklaması: Van halkının iradesini tanımamaktır

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini yüzde 55’le kazanan Abdullah Zeydan‘ın mazbatasının alınmasına tepki gösterdi.
İmamoğlu'ndan Van açıklaması: Van halkının iradesini tanımamaktır
2024-04-02 21:20:22   Güncelleme: 2024-04-02 21:20:22    

AKP iktidarı Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkını yargı yoluyla elinden aldı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi YSK tarafından kararlaştırıldı. DEM Parti Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı.

31 Mart seçimlerinde AKP sadayırakibi Murat Kurum'a yüzde 11 fark atarak yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Zeydan hakkındaki karara tepki gösterdi. İmamoğlu, X hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

'Hukukçuların bütünüyle hukuk dışı buldukları bir karar gerekçe gösterilerek Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır. Bu kabul edilemez. Seçimlerin siyasi maksatlı yargı kararlarıyla gölgelenmesine karşı hep birlikte tepki göstermek ve demokrasiden yana tavır almak zorundayız.

Milli iradenin üstünlüğü Cumhuriyetimizin temel değerlerinden biridir. Hükümeti ve mahkeme heyetlerini, son yıllardaki tavırları artık terkedip, asıl ve en büyük irade olan halk iradesine saygı duymaya davet ediyorum.'

CHP Genel Başkanı Özgür Özel  de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrı yaparak, 'Bir kumpas, ikinciye mazbata verme gibi bir rezalet, Erdoğan'ın söylediği bütün sözleri hükümsüz kılar. Böyle bir hataya ve böyle yeni bir kara lekeye bu yeni dönemi bulaştırmamalarını bekliyorum. Ve kendisini uyarıyorum. Böyle bir şeye tenezzül etmek, söylediğin tüm sözleri hükümsüz kılar' demişti.