İlk kez insan organlarında mikroplastik ve nanoplastik parçacıklar keşfedildi. ABD’de yapılan araştırmada incelenen 47 organ örneğinin hepsinde plastik parçalarının bulunduğu aktarıldı.
HER ÖRNEKTE BPA TESPİT EDİLDİ
Nörodejeneratif hastalıkları incelemek için kurulan bir doku bankasından alınan organ örneklerinde, plastik içecek şişelerinde kullanılan polietilen tereftalat (PET) ve plastik poşetlerde kullanılan polietilen de dahil olmak üzere bir çok plastik türüne rastlandı. 47 örneğin hepsinde bisfenol A (BPA) tespit edildi. ABD Çevre Koruma Ajansı, BPA artıkları konusunda endişe duyduklarını aktarırken, BPA’nın hayvanların üreme ve gelişimini olumsuz yönde etkileyen toksik bir madde olduğunu aktardı.
‘PANİĞE KAPILMAK İSTEMİYORUZ’
Arizona Eyalet Üniversitesi’nden Varun Kelkar, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkisinin henüz bilinmediğini vurgularken, Asla paniğe kapılmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı. Kelkar, Dokulardaki etkisine dair daha iyi bir fikir edindikten sonra insan sağlığı üzerindeki olası sonuçları değerlendirmek için epidemiyolojik araştırmalar yapabiliriz” dedi. Akciğer, karaciğer, dalak ve böbrek dokularının incelendiği çalışmanın Amerikan Kimya Derneğinin toplantısında sunulması bekleniyor.
Arizona Eyalet Üniversitesi’den bilim insanları tarafından dokulardan plastiği çıkarmak ve analiz etmek için geliştirilen metodolojinin diğer araştırmacıların sonuçları standart bir şekilde raporlayabilmeleri için çevrim içi olarak paylaşılacağı aktarıldı. Araştırma ekibinden Rolf Halden, Bu sayede, plastik maruziyeti için veritabanı oluşturulabilecek” ifadelerini kullandı.
KALP VE BEYNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Daha önce yapılan çalışmalarda, insanların yılda en az 50 bin mikroplastik parçacığını yiyecek yoluyla tükettiğini veya soluduğu tespit edilirken, hava kirliliğinden kaynaklanan nanoplastik parçalarının kalp ve beyni olumsuz etkilediği, beyin tümörüne yol açtığı kaydedildi. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda ise plastik parçacıklarına maruz kalmanın kısırlık, iltihaplanma ve kansere neden olduğu kaydedildi.
Mikroplastik, çapı 5 milimetreden küçük olan plastik parçalarını, nanoplastik ise çapı 0.001 milimetreden daha küçük olan parçaları tanımlamak için kullanılıyor. Her ikisi de büyük ölçüde plastik atıkların ve büyük plastik parçalarının aşınması yoluyla oluşuyor.