Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Hatice Şap isimli bir yurttaş, Ankara Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak Akbank’a dava açtı. Şap, 9 Mayıs’ta Akbank’tan adına 100 bin TL kredi çekildiğini ve ayrıca ek hesabından da 49 bin 437 TL çekilerek yaklaşık 150 bin TL borçlandırıldığını ifade etti. Şap, avukatı Ömer Faruk Eminağaoğlu aracılığıyla mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde Akbank’tan 165 bin 600 TL maddi tazminat ve 75 bin TL manevi tazminat talep etti. Ayrıca mahkemenin ihtiyati tedbir kararı vererek kredinin ödemesini durdurmasını da istedi.
"Yükümlülük bankanın"
Avukat Eminağaoğlu ise Akbank’ın kusurlu olduğunu vurgulayarak, “Bankaların, müşterilerindeki güven ilişkisini bozmadan faaliyetlerini yerine getirmek, her türlü güvenlik sistemlerini kurmak ve korumak yükümlülüğü bulunmaktadır. Davalı tarafından hesabın ele geçirilmesine neden olunması, aynı hesaptan çok kısa aralıklarla müvekkile onay kodu da gelmeden farklı hesaplara birden çok transfer yapılması, her bir işlem için onay kodu istenmemesi, tüm bu durumlar karşısında bankanın ayrıca hesabı bloke etmemesi, diğer bankalarla iletişime geçmemesi, bankanın sorumluluğunu gösterir. Bu durumlar gözetilince müvekkilin kusurundan bile söz edilemez” dedi.
Mahkemeden emsal karar
Akbank, tüm sorumluklarını yerine getirdiğini iddia etse de Ankara 13. Tüketici Mahkemesi, 13 Haziran 2024’te Hatice Şap’ın “Akbank’a yapmak zorunda olduğu ödemelerinin yargılama sonuna kadar tedbiren durdurulmasına” karar verdi.
Akbank, mahkemenin ihtiyati tedbir kararı ile kredi taksitlerinin ödemesini durdurmasına itiraz etse de dün yapılan duruşmada bankanın bu itirazı da reddedildi. Davanın gelecek duruşması ise 23 Ekim’e ertelendi.
Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Çok fazla mağdur var ve bu karar emsal teşkil ediyor” diye konuştu.
Akbank'ın 444 2 525 numaralı telefondan aynı müşteriyi günde 15 kez arayıp ısrarla uygulama yükletmeye çalışması üzerine yazılımcılar Akbank'ın kişisel verileri toplayıp sattığını, Akbank'a ait hiçbir uygulamanın kullanılmaması gerektiğini açıkladı.
Aradıkları kişileri veritabanından da silmeyen Akbank, aynı müşteriyi günde 15 kez arayarak ısrarla uygulama yükletmeye çalıştı. Müşteri, uygulama kullanmayı düşünmediğini, işlemlerini bilgisayar tarayıcısından yaptığını belirttiği halde Akbank, çeşitli hediyeler teklif ederek müşteriyi uygulama yüklemeye zorladı.