İnternet yasaklarını çiğneyip 63 milyon dolar kazandı!

Okulunun bilgisayar ağında öğrencilerin müzik ve oyun sitelerine erişiminin engellemesine kızan Jack Cator, yasağı delmenin yolunu bulduğu web sitesi HideMyAss.com sayesinde 63 milyon doların sahibi oldu.
İnternet yasaklarını çiğneyip 63 milyon dolar kazandı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

BBC’nin haberine göre 2005’te okulun sistemini ‘bypass’ etmek için kendi sanal özel ağını (VPN olarak da bilinen Virtual Private Networks) kuran Cator, ‘Kıçımı Gizle‘ anlamına gelen ‘Hide my ass‘ adlı websitesini kurdu.

Bugün dünya çapında 2 milyondan fazla müşterisi olan şirketin yıllık geliri 17 milyon doları, kârı ise 3 milyon doları aştı.

Komisyon alarak para kazanıyor

2009’da tüm vaktini şirkete ayırmak için okulundan ayrılan Cator, Londra’da bir de büro açtı. Yaklaşık 100 çalışanı olan şirket, kendi ağı üzerinden başka web sitelerinden alışveriş eden olduğunda, o web sitesinden komisyon alarak para kazanıyor. Cator hisselerini satmasına rağmen, şirketin genel müdürü olmaya da devam ediyor.

Sansürü delmeye yarıyor

Hide My Ass, Türkiye’dekine benzer şekilde devletlerin getirdiği sansür uygulamalarında internet kullanıcılarının yasakları delmesini sağlıyor.