SAĞLIK - İnternetten hastalık arama hastalığı! Siberkondria...

SAĞLIK - İnternetten araştırma yaparak hasta olduğunu düşünen siberkondria hastaları depresyona girme tehlikesiyle karşı karşıya.
İnternetten hastalık arama hastalığı! Siberkondria...
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İnternetin yaygınlaşmasıyla beraber literatüre yeni hastalıklar girmeye başladı.

AA'da yer alan habere göre Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, araştırmalarda insanların neredeyse üçte birinin, sağlıkla ilgili konularda internette arama yaptıklarının ortaya çıktığını söyledi.

Bu durumun son dönemde daha da yaygınlaştığını aktaran Selvi, internetten sürekli hastalık araştıran siberkondria vakalarıyla sıkça karşılaştıklarını ifade etti.Siberkondria hastalarının, basit ağrı, sivilce, küçük şişlik, kızarıklıklarla ilgili internette yaptıkları aramada, çıkan haber ve yorumlarla kendilerine teşhis koyduklarını anlatan Selvi, "Vakitlerinin büyük kısmını internette hastalık araştırarak geçiriyorlar. Baş ağrısıyla beyin tümörü, çarpıntıyla kalp hastalığı, ateşle ağır bulaşıcı hastalıklarının olduğu korkusuyla panik oluyorlar. Kanser, beyin tümörü, AİDS olduklarına kesin gözüyle bakıyorlar" diye konuştu.

''DOKTORLARA İNANMIYORLAR''

Bu tür hastaların doktorlara başvurduklarında zaten pek çok hastalığı ve belirtilerini araştırmış olduklarının görüldüğünü vurgulayan Selvi, doktorlarını hasta olduklarına ikna etmeye çalışan kişilerin tetkiklere güvenmediğini, çeşitli tedavi yollarını denediklerini bildirdi.

Selvi, son dönemde siberkondria üzerine çalışmalar yürüttüklerini, hastaların genellikle hassas, endişeli, gergin kişiler olduğunun belirlendiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Belirtileri, forum sitelerindeki yorumları, laboratuvar sonuçlarını, tüm tedavi biçimlerini bıkmadan araştıran bu kişiler, hastalık hastasıdırlar. Kanserler ve bulaşıcı hastalıklar daha çok araştırılıyor. Sağlıklarıyla ilgili kaygıları nedeniyle vücutlarından gelen küçük uyarılara aşırı derecede hassasiyetle cevap veriyorlar. Doktorun güvence vermesine, araştırmalar ve tetkiklerin, kan sonuçlarının normal olmasına rağmen bir küçük belirtiyle internet araştırmasından elde edilen bilgilere daha çok itibar ediyorlar. Bazen bu durum öyle bir hal alır ki kişi kendinde bu hastalığın olduğunu kesin olarak inanır, başkalarını inandıramadığı için ağır depresyona girer. İntihara giden sonuçlar bile ortaya çıkabilir. Maalesef siberkondria çağın hastalığı haline geldi."

Bu kişilerin günlük hayattan koptuğunu ve yaşamdan zevk alamaz hale geldiklerini vurgulayan Selvi, bir hastalık belirtisi aramanın bırakılıp psikiyatri hekimine başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.