İran'da polis metro istasyonunda ateş açtı, başörtüsü takmayan kadınları dövdü

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 'başörtüsü kurallarına uymadığı' gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar üçüncü ayına girdi. Dün Tahran’da güvenlik güçlerinin metro istasyonunda insanlara ateş açtığı, başörtüsü takmayan kadınlara ise şiddet uyguladığı belirtildi.
İran'da polis metro istasyonunda ateş açtı, başörtüsü takmayan kadınları dövdü
2022-11-17 14:17:33   Güncelleme: 2022-11-17 14:17:33    

The Guardian’da yer alan habere göre, Mahsa Amini eylemlerinin devam ettiği İran’ın başkenti Tahran’dan dün sosyal medyaya yansıyan kareler, metro istasyonunda kalabalıkların güvenlik güçlerinden kaçtığını gösterdi. Polis kalabalığa ateş açarken kaçan kişiler arasında izdiham oluştu. Polisin aynı zamanda tren vagonları arasında batonlar taşıyarak gezdiği ve başörtüsü takmayan kadınlara vurduğu görüldü.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde protestocuların metroda başörtülerini yaktığı da görüldü.

AFP’nin aktardığı habere göre İran’da dün gece yaşanan çatışmalarda altı kişi hayatını kaybetti.

İran’da gösteriler, 2019 yılında yaşanan 'Kanlı Kasım'ın anması için üç günlük eylem çağrısının ardından şiddetlendi. 2019’da İran’da petrol fiyatlarına karşı başlayan eylemlerde yüzlerce protestocu yaşamını yitirmişti.

İran’da eylül ayının başında Ahlaka Teşvik ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı, hükümetin toplu taşıma güvenlik kameralarında kadınları yüz tanıma teknolojisinden faydalanarak işaretleme planlarını duyurmuştu.

Oslo merkezli İran İnsan Hakları grubunun verilerine göre İran’da Mahsa Amini için başlayan ve ülkenin dört bir yanına yayılan eylemlerde şu ana kadar 300 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürülürken 15 bin kişi de gözaltına alındı.

Şu ana kadar beş protestocuya ölüm cezası verildiği belirtildi. İran parlamentosunda 272 milletvekili bu ay gözaltına alınan protestoculara 'ölüm cezası' verilmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

Mahsa Amini, 16 Eylül 2022'de hayatını kaybetmişti. İran'da Amini'nin ölümünden bu yana eylemler sürüyor.