İran'dan İsrail'e: Saniyeler içinde karşılık veririz; hiç kullanılmamış silahlar kullanırız

İsrail, İran'a pazar gecesi gerçekleştirdiği saldırı nedeniyle karşılık vereceklerini duyurduktan sonra Tahran'dan sert açıklamalar yapılmaya başlandı.
İran'dan İsrail'e: Saniyeler içinde karşılık veririz; hiç kullanılmamış silahlar kullanırız
2024-04-16 15:37:41   Mettre à jour: 2024-04-16 15:37:41    

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri, İsrail'in kendilerini vurması durumunda anında karşılık vereceklerini ifade etti.

İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırmasından Tahran'ın karşı saldırısına geçen süreye atıfta bulunan Bakıri, 'Siyonist rejim böyle bir hata yaparsa bu sefer 12 günü olmayacak; saatler veya dakikalar içinde değil, birkaç saniyeden kısa sürede karşılık veririz' dedi. 

Katıldığı bir televizyon programında değerlendirmelerde bulunan Bakıri, İran'ın bir İsrail saldırısı durumunda vereceği karşılığın pazar günkünden daha şiddetli olacağını ifade etti. 

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Ebulfez Amoui de Tahran'ın gerilimin tırmanması durumunda yaşanabilecek senaryolar için kapsamlı planlar hazırladığını ve 'daha önce kullanılmamış silahlar kullanmaya hazır olduğunu' söyledi.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, pazartesi yaptığı açıklamada 'Meselenin sonuçlandığı düşünülebilir. Ancak İsrail rejiminin bir hata daha yapması durumunda İran'ın tepkisi çok daha sert olacaktır' ifadelerini kullanarak Tel Aviv'in karşı saldırısı yapmaması durumunda kendi saldırılarının tek seferlik olacağına işaret etmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Herzl Hatevi dün akşam, 'İsrail devletine çok sayıda füze, seyir füzesi ve insansız hava araçlarıyla yapılan bu saldırı karşılığını bulacaktır' dedi. 

Ne olmuştu?

İran, nisan ayında Şam'daki konsolosluklarına gerçekleştirilen saldırıya karşılık olarak pazar gecesi İsrail'e karşı saldırı düzenledi. Tahran, İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı gönderirken, İsrail ABD ve Britanya gibi müttefiklerinin de desteğiyle çoğunu topraklarına ulaşmadan düşürmeyi başardı.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, saldırının 1 Nisan'daki İsrail saldırısına karşı 'meşru müdafaa' olarak düzenlendiğini söylerken, Tel Aviv'in karşılık vermemesi durumunda başka saldırı düzenlemeyeceklerinin sinyalini verdi. Tahran'ın Daimi Temsilciliği, 'Meselenin sonuçlandığı düşünülebilir. Ancak İsrail rejiminin bir hata daha yapması durumunda İran'ın tepkisi çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasındaki, ABD'nin UZAK DURMASI GEREKEN bir çatışmadır!' ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusu, İran'ın saldırıda 200'den fazla dron, balistik füze ve seyir füzesi kullandığını ifade etti. 

İran'ın saldırısından sonra gözler İsrail'in bir karşılık verip vermeyeceğine çevrildi. İsrail ve Arap medyasında yer alan haberlere göre savaş kabinesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı'na 'karşılık kararını verme' konusunda yetki verdi.