İranlı kadınlardan başörtü protestosu: Saçlarını kazıyorlar!

İranlı kadınlar başörtü zorunluluğunu protesto etmek için saçlarını kazıtıyor.
İranlı kadınlardan başörtü protestosu: Saçlarını kazıyorlar!
2020-08-11 06:40:55   Mettre à jour: 2021-09-05 00:13:37    

İranlı kadınlar saçlarını kazıtmaya başladı. Sözcü'nün haberine göre, başörtüsü kullanmak, İran’da yaşayan kadınlar için yasalarca zorunludur; hatta 2014 yılı içerisinde İran ahlak polisi, tam 3.6 milyon kadını uygunsuz kıyafeti yüzünden uyarmış, para cezası vermiş ve birçok yaptırıma tabi tutmuştur. ABD’de yaşayan İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad, tüm bunları değiştirmek için 2015 yılında harekete geçti. Bu yüzden, İranları kadınlardan başları açık bir şekilde eğlenirken fotoğraflarını çekip, kendisine göndermelerini rica etti.

 

Alinejad kendisiyle yapılan bir röportajda, vermek istediği mesajı oldukça netti: ”Benim annem eşarp kullanmayı her zaman isterdi; fakat ben hiç istemedim. İran’da ikimize de yer olmalı.”

 

Son günlerde ise başka bir akım hızla yayılıyor. Kanserle mücadele eden çocuklara yardım için saçlarını kestiren kadın, yaptığı jest ile yeni bir akımın öncüsü oldu. Sokakta karşı karşıya kaldığı polise verdiği cömert cevap ise siyasi bire harekete dönüştü. İran'dan 2009'da ayrılan gazeteci Masih Alinejad'ın kurduğu ‘Gizli özgürlüğüm' adlı sayfada yayınlanan fotoğraflar binlerce kişi tarafından beğenilerek paylaştı.

 

Saçları kazıtılmış fotoğrafını sosyal medyadan da paylaşan İranlı kadın başörtüsünü reddedişini “Kanserle mücadele eden güzel meleklere destek vermek için saçlarımı sattım. Sokağa çıktığımda kendime şunu söyledim: “Saç yoksa, ahlak polisi de yok! Bana sürekli saçımı örtmemi, yoksa beni tutuklayacaklarını söyleyenlerin artık bir sebebi kalmadı” sözleriyle açıkladı.

 

İran’da kadın: Instagram modelleri tutuklandı!

 

Geçtiğimiz günlerde ise İran'da ahlak polisi, başörtülü olmadıkları fotoğrafları Instagram hesaplarına yükledikleri gerekçesiyle İranlı sekiz modeli tutuklamıştı. Tahran Siber Suç Mahkemesi Başkanı’nın devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, tutuklamaların “Örümcek II” adlı iki yıldır devam eden bir gizli operasyon kapsamında yapıldığı bildirildi.

Operasyonda, internet üzerinden başörtüleri olmadan fotoğraflarını yayınlayan kişiler hedeflendi.

 

1979 İslâm Devrimi'nden bu yana İran'da kadın

 

Kadınlara yönelik ayrımcılık ve kısıtlamalar:

 

• Kadın işe girmek ve yurtdışına seyahat etmek için kocasından izin almak zorunda.

 

• Kadınlar yargıç olamıyor, devlet başkanlığı seçimine giremiyor.

 

• İki kadının tanıklığı bir erkeğinkine eşdeğer.

 

• Tecavüze uğrayan kadınların korunması için yasal bir önlem yok. Tecavüz mağduru kadını namus adına öldüren babası, kocası ya da erkek kardeşi cezalandırılıp hapse atılmıyor.

 

• İran'da reform yanlısı vekiller ve kadın hakları savunucuları, recm (taşlanarak idam etme) cezasının uygulanmaması ve yargıçların bunun dışında ceza yöntemlerine başvurması için sürekli olarak çağrıda bulunsa da, bu ceza İran'da varlığını koruyor.

 

• İran ceza yasalarına göre, recm cezası, erkek ve kadınlar arasında eşitsiz bir şekilde uygulanıyor. Bu cezayı alan bir kadın boynuna kadar toprağa gömülürken, erkek beline kadar gömülüyor. Suçlanan kişi, idam sırasında kaçmayı başarırsa özgür kalıyor. Ancak kadınlar boynuna kadar toprağa gömüldüğü için, erkekler gibi kaçma şansları yok. Recm sırasında atılacak olan taşların, ne iki atışta öldürecek kadar büyük, ne de hiç zarar vermeyecek kadar küçük olması da uygulamanın kurallarından…

 

• Kadınlar, sokakta İslami Yaşam Tarzını Koruma Bakanlığı'nın görevlileri tarafından neden göstermeden durdurulup sorguya çekilebiliyor. Bu görevliler, genellikle metro ve otobüs duraklarında bekleyip kadınların giyim kuşamını kontrol ediyor. Ayrıca parklarda dolaşıp, birlikte oturan çiftlerin evli olup olmadıklarını kontrol ediyorlar.