IŞİD, tarihi eserleri yağmalıyor!

IŞİD'in Suriye ve Irak'taki arkeolojik kazı alanlarında bulunan tarihi eserleri yağmalayıp sattığı bildirildi.
IŞİD, tarihi eserleri yağmalıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Suriye ve Irak'ta kontrol altında tuttukları bölgelerde bulunan arkeolojik kazı alanlarını yağmaladığı ve antik eserleri sattıkları bildirildi.

Al Arabia'nın haberine göre; IŞİD, arkeolojik kazı alanlarında kazı yapıyor ve buldukları antik eserleri yurt dışında satıyor. Pennsylvania Üniversitesi'nden bölgeye giden ve arkeolojik kazılar yapan Profesör Amr al-Azm'ın tanıklığına göre örgüt ayrıca, yağmalanan antika eserler üzerinde "vergi" uyguluyor ve ödemeyi reddedenleri infaz ediyor.

Gazeteye konuşan Al-Azm, "Öğrendiğimize göre IŞİD, yasadışı tarihi eser kaçakçılığına bulaşmış durumda... Ancak bu, bugüne kadar bahsedilenden çok daha karmaşık ve derinden yürüyor" ifadelerini kullandı.

En büyük pazar Tel Abyat
Kaçırılan eserler çeşitli pazarlarda satılırken, en büyük pazarın Türkiye-Suriye sınırındaki Tel Abyat şehrinde bulunduğu belirtiliyor. UNESCO Dünya Mirası Merkezi'nin Arap ülkeleri biriminin başındaki isim, Nada al-Hasan, kaçırılan eserler arasında, 795 bin sterlin değerinde Asur dönemine ait siyah bazalt bir kraliyet stelinin de kaçırılan eserler arasında olduğunu söyledi.

Al-Azm ise, "IŞİD, sürecin her aşamasından kar ediyor. Oluşan hasar ise gözle görülür boyutta. Yalnızca bilinen kazı alanlarını kazmıyorlar, her şeyi yıkıp geçiyorlar" ifadelerini kullandı.

Vehaber Menu