IŞİD'E KARŞI BİR STRATEJİMİZ YOK!

ABD Başkanı Obama, IŞİD’e karşı izleyecekleri bir stratejinin henüz olmadığını söyledi.
IŞİD'e karşı bir stratejimiz yok!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2020-08-23 19:02:06    

ABD Başkanı Barack Obama, 'IŞİD kanserini yok edecekleri' yönündeki konuşmasından bir hafta sonra eski adıyla Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), yeni adıyla İslam Devleti (İD) olan örgüte karşı Suriye’de atabilecekleri adımlar konusunda henüz bir stratejilerinin olmadığını söyledi.

Beyaz Saray’da gündeme ilişkin düzenlediği bir basın toplantısında konuşan Obama, ABD’nin tek başına eyleme geçmesinin yeterli olmayacağını, bölgesel bir strateji inşa etmeleri gerektiğini belirterek, basında yer alan bazı haberlerin, kendilerinin şu anda durduğu noktanın çok ilerisine geçtiğini savundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e, İD tehdidie karşı koymak için gereken koalisyonu inşa etme çabaları kapsamında bölgeye gitmesi talimatı verdiğini açıklayan ABD Başkanı, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve askeri liderlerden de bir dizi seçenek hazırlamalarını istediğini belirtti.

'Başkomutan olarak, Amerikan halkını korumak ve ABD topraklarını gelişen tehditlere karşı savunmak için ne gerekiyorsa her zaman yapacağının' söyleyen Obama, ABD'nin Irak'taki hava saldırıları sayesinde İD militanlarının silah ve teçhizat kaybına uğradığını, bazı bölgelerde Irak hükümeti ve Kürt güçlerinin militanları geriye püskürtmeye başladığını ifade etti.

Obama, İD’nin Irak ve tüm bölge halkına yakın tehdit oluşturduğunu dile getirerek, 'Bu nedenle, Irak'taki askeri eylemimiz, halkımızı korumaya ve İD’yle mücadele eden ortaklarımızı desteklemeye yönelik daha geniş boyutlu, kapsamlı bir stratejinin parçası olmalı' dedi ama, bunun da Irak'ta tüm ülkeyi birleştirecek kapsayıcı bir hükümetin kurulmasıyla başlaması gerektiğini ifade etti.

'Yönetim içinde ayrılıklar var'
Obama’nın bu açıklamaları, ABD’nın İD bahanesiyle Suriye’ye müdahale seçeneğini yeniden masaya yatırdığı bir döneme denk geldi. ABD gazetesi Daily Beast, Obama’nın bu sözlerine değindiği haberinde ABD yönetimi içerisinde Suriye konusunda derin ayrılıklar yaşandığını bildirdi. Gazeteye göre içerisinde Dışişleri Bakanlığı’ndan, istihbarattan ve ordudan yetkililerin olduğu bir grup Suriye’deki İD hedeflerini de vurarak hem Irak’ta hem Suriye’de İD’yi yok edecek saldırılar düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor. Bu grup, Suriye’deki kimi “ılımlı” militanlarla da işbirliği yaparak örgütün halen ilerlemekte olduğu Halep’teki hedeflerinin vurulması gerektiğini savunuyor.

Beyaz Saray ve Ulusal Güvenlik çalışanlarının liderliğinde olan ancak içlerinde kimi istiharat yetkililerinin de olduğu diğer bir grup ise İD konusunda daha dikkatli davranma yanlısı. “Ilımlı” militanlara yardım edilmemesi gerektiğini savunan grup, Suriye’de Irak sınırına yakın bölgelerin bombalanması böylece örgütün Irak’a ikmal yollarının kapamasını gerektiğini söylüyor. Bu grup, yıllardır yaptıkları yardıma rağmen Suriye yönetimini “yıkmayı başaramayan” “ılımlı” militanların güvenilir bir ortak olmadıklarını savunuyor.

‘Ilımlı’ muhalefet: İD’den önce Esad devrilmeli
ABD’deki tartışmalar devam ederken Suriye’deki dış destekli muhalefetin çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu lideri Hadi el Bahra tüm uluslararası toplumun Irak ve Suriye’deki İD’ye karşı aynı anda harekete geçmesini istedi. Bahra, İD’ye karşı yardım isterken “Rejim iktidarda kaldığı sürece terörist gruplar da büyüyecektir” diyerek, İD’nin yenilmesi için önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesi gerektiğini savundu.