İsmail Saymaz: Bartın’da altı savcı var, hâlâ tek bir gözaltı yok!

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında, 41 işçinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin 6 savcının görevlendirilmesine karşın 11 günün sonunda hâlâ tek bir gözaltının bile yapılmamasını eleştirdi.
İsmail Saymaz: Bartın’da altı savcı var, hâlâ tek bir gözaltı yok!
2022-10-25 16:57:54   Güncelleme: 2022-10-25 16:57:54    

'Bartın’daki madenin sahibi Türkiye Taşkömrü Kurumu (TTK) olduğu, Genel Müdür Kazım Eroğlu siyaseten ya da hemşerilikten ötürü korunduğu ve bu koltukta oturtulduğu için soruşturmada bir milim ilerleme olmuyor' diyen Saymaz, şunları kaydetti:

'İşçi mezarlarında Kuran okuyarak, iktidarın sorumsuzluklarını dini istismarı ile kapatacağını sanan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, göz boyamak için altı savcı birden atadı. Sanırsınız, TTK’nın altını üstüne getirecekler! Sanırsınız, kimsenin gözüne yaşına bakmayacaklar! Sanırsınız, şehit madencilerin ahını yerde komayacaklar!

Şu 10 günün sonunda ancak, TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir ile İş Sağlığı, Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Faik Ahmet Sarıalioğlu’nu adliyeye ‘görüşmeye’ davet edebildiler. Bu daveti eminim, Eroğlu’nun müsadesiyle yapabilmişlerdir. Zaten TTK’cıları öyle çok tutmadılar. Görüşme dediğin, 10 dakkacık.

Altı ‘kudretli’ savcımızın işleri başlarından aşkın olmalı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığının 18 Ekim’deki açıklamasına göre mağdur ve tanıkların ifadelerini alıyorlarmış. Dijital delillere el koymuşlar. Bir bilirkişi heyeti oluşturmuşlar. Galiba, TTK’cılara asla sıra gelmeyecek. Bartın’da altı savcı geçen 10 günde bir şüpheliyi bile gözaltına alamadıysa, kusur bulamadıklarından değil, kusurluyu soruşturacak gücü bulamadıklarından olsa gerekir.

Kozlu’da 2013’te sekiz işçinin öldüğü maden kazasında ölüme sebebiyet vermekten 24.400 TL para cezasına çarptırılan Kazım Eroğlu, bu sabıkasına rağmen terfi edip TTK Genel Müdürlüğü koltuğunda oturuyorken kim kime nasıl dokunabilecek?'