İstanbul Ekonomi Araştırmaları: Hayat pahalılığı nedeniyle toplumun yüzde 76'sı sosyalleşemiyor

İstanbul Ekonomi Araştırmaları tarafından, 5-11 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde bin 500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonuçları ekonomik krizle birlikte değişen ve dönüşen toplumsal ilişkileri gözler önüne serdi.
İstanbul Ekonomi Araştırmaları: Hayat pahalılığı nedeniyle toplumun yüzde 76'sı sosyalleşemiyor
2022-07-09 12:05:12   Güncelleme: 2022-07-09 12:05:12    

Araştırmanın sonuçlarına göre, hayat pahalılığı nedeniyle yüzde 76’lık kesim dışarıda daha az sosyalleşmeye başladığını belirtirken yüzde 73 toplu taşıma araçlarını kullanmaya başladığını ifade etti. Toplumun yüzde 67’si ise siyasete yaklaşımının ve siyasi tercihlerinin değiştiği yönünde görüş bildirdi. Yüzde 10 ise yüksek enflasyon karşısında yeni kazanım arayışlarına girerek kripto paraya yatırım yaptığını söyledi.

Öğrencilerin yüzde 80'inden fazlası sosyalleşemiyor

Birgün'de yer alan habere göre dışarıda daha az sosyalleştiğini söyleyenlerin en yüksek olduğu yaş grubu yüzde 80 ile 25-34 yaş aralığı. 65 yaş ve üstü katılımcılar hariç tüm yaş gruplarında daha az sosyalleştiğini belirtenlerin oranı yüzde 70’in üzerinde.

Raporda istihdam grupları açısından bakıldığında ise dışarıda daha az sosyalleştiğini belirtenlerin en yüksek oranda olduğu grup öğrenciler. Öğrencilerin yüzde 80’inden fazlası hayat pahalılığından dolayı dışarıda daha az sosyalleşmeye başladığını ifade ediyor.

Toplu taşıma araçlarını kullanma oranlarını incelediğinde bu oranın en yüksek seviyede gerçekleştiği istihdam grubunun yevmiyeli çalışanlar olduğu görülüyor. Yevmiyeli çalışanlarda toplu taşıma kullanmaya başladığını söyleyenlerin oranı yüzde 85’in üzerindeyken işverenlerde bu oran yüzde 60’ın altında.

Vehaber Menu