İSTANBUL'DA 1 MAYIS: 206 GÖZALTI!

İstanbul genelinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde 206 kişi gözaltına alındı. Polis, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Zeytinburnu ve Bakırköy'de izinsiz gösteri yapmak isteyen gruplara müdahale etti.
İstanbul'da 1 Mayıs: 206 gözaltı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İstanbul'da ilk müdahale Divan Oteli kavşağında toplanan 40 kişilik bir gruba oldu. "Halkevleri" pankartı taşıyan grubu dağıtmak için polis tazyikli su kulandı. Taksim'e yürümek isteyen eylemciler polisin müdahalesi üzerine dağıldı. Beşiktaş, Şişli'de de müdahaleler ve gözaltılar vardı. 

 

Kent genelinde gösteri yapmak isteyen 206 kişi gözaltına alındı.

 

Mecidiyeköy'de sert müdahele

 

Mecidiyeköy'den Taksim'e yürümek isteyen bir gruba ise polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Zincirlikuyu metrobüs istasyonu girişinde toplanan yaklaşık 150 kişi, Büyükdere Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Taksim'e doğru yürümek isteyen eylemciler, Mecidiyeköy'de polis engeline takıldı. Mecidiyeköy viyadüğü altında güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri, eylemcilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Polisle eylemciler arasında yaşanan kovalamcanın ardından grup ara sokaklarda dağıldı.


Taksim'de 7 gözaltı

 

Atatürk Kültür Merkezi önünden Taksim Meydanı'na girmek isteyen İnşaat İşçileri Sendikası üyesi 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 kişi, çevik kuvvet minibüsüne alınarak emniyete götürüldü.

 

Devrimci Gençlik Birliği adlı gruptan biri kadın 3 kişi, Taksim Bekar Sokak’ta polis bariyerlerinden atlayıp İstiklal Caddesi'ne geçti ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı attı. Gözaltına alınarak yere yatırılan 3 eylemci polis merkezine götürüldü.

 

Öte yandan ziyaretçi sayısı gün içerisinde yüz binleri bulan İstiklal Caddesi'nde birkaç işyerinin dışında tüm işyerlerinin kapalı olduğu görüldü. Caddeye çıkan tüm sokak başları polis bariyerleriyle çevrili olan caddede polis ve temizlik görevlileri bekliyor.

 

Beyoğlu'nda gözaltı

 

Beyoğlu’nda bir kafede oturan grup, çantasından pankart çıkınca gözaltına alındı.1 Mayıs'ta Taksim'e gelen ESP’li bir grup, polis tarafından gözaltına alındı. Beyoğlu’nun ara sokaklarında şüphelileri sorgulayan emniyet güçleri, İstiklal Caddesi’nde bir kafede oturan şahıslarda arama yaptı. Şüphelilerin kimliklerini sorgulayan polis, sırt çantasının içerisinde ESP logolu slogan yazan bir pankart buldu. Eylem hazırlığında olduğu değerlendirilen grup polisler tarafından gözaltına alındı.

 

Şişli'de gözaltılar sürüyor

 

Taksim Meydanı'na gitmek isteyen gruplara polisin müdahalesi devam ederken, Şişli'de polisin TOMA ile gruplara müdahalesi havadan görüntülendi.Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi üzerinden Taksim Meydanı'na gitmek isteyen bir  grup gözaltına alındı. 

 

Polis TOMA ile tazyikli su ve biber gazı sıkarak gruba müdahale etti. Müdahale anı İHA tarafından havadan görüntülendi. Görüntülerde çevik kuvvet ekiplerinin biber gazı ve tazyikli su sıkarak gruba müdahele ettiği görüldü. 

 

Türk-İş Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı

 

Türk-İş heyeti, 1 Mayıs 1977 katliamında hayatını kaybedenleri anmak için Kazancı Yokuşu'na karanfil, Cumhuriyet Anıtı'na ise çelenk bıraktı.

 

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, yaptığı açıklamada, "Aradan geçen bunca yıla rağmen bu cinayetin failleri bulunmadığı gibi, ülkemizde onlarca, yüzlerce cinayet işlendi. Ülkemizi karıştırmak, kardeş kavgasını körüklemek için o karanlık güçler boş durmuyor. Her gün birçok şehit veriyoruz. Ülkemizin birliği ve bütünlüğü için, şanlı bayrağımız için toprağa düşenleri de bu vesileyle saygıyla, rahmetle anıyorum."

 

Kavlak, Türkiye'de alçakça işlenen cinayetlerin aydınlatılmasını, Türkiye'nin aydınlık geleceğine sıkılmış kurşunların, patlayan bombaların son bulmasını istediklerini ifade ederek, "Haklarımızı özgürce kullandığımız, bayramımızı özgürce kutladığımız bir ülkede yaşamak istiyoruz. İnsan gibi çalışıp, insanca yaşamak istiyoruz." dedi.

 

AA/ DHA

Vehaber Menu