İstanbullulara hava kirliliği uyarısı: Bağ ağrısı yaşanabilir, azot dioksit oranı çok yüksek seviyelere çıkacak

İstabul'da hava kirliliğinin üst seviyelere çıkması bekleniyor. Cumartesi gece ve pazar sabah saatlerinde azot dioksit oranının çok yüksek seviyelere geleceği uyarısının yanı sıra, kirlilik sebebiyle baş ağrısı dahi yaşanabileceği belirtildi.
İstanbullulara hava kirliliği uyarısı: Bağ ağrısı yaşanabilir, azot dioksit oranı çok yüksek seviyelere çıkacak
2022-11-06 07:08:20   Güncelleme: 2022-11-06 07:08:20    

İstanbul'da hava kirliliği alarm verdi. Kirlilik riskli seviyeye ulaşırken, bu gece ve yarın sabah saatlerde azot dioksit oranının çok yüksek seviyeye çıkacağı uyarısında bulunuldu.

Yüksek basınç ve rüzgarsız havanın kirliliği daha da etkileyeceği belirtilirken, kirli havanın astım hastaları için tehlikeli olduğu ve birçok kişide baş ağrısına neden olabileceği kaydedildi.

Hava Forum'da yer alan uyarıda, 'İstanbul'da bu akşam, gece ve pazar sabah saatlerinde azot dioksit oranı çok yüksek seviyelere çıkıyor. Yüksek basınç var, rüzgar yok, kirlilik şehir üzerine çökecek. Astım hastaları için sıkıntılı hava. Ayrıca birçok insanda baş ağrısı da yapar. Temiz hava yok...' denildi.

Azot dioksit nedir?

Azot dioksit, formülü NO2 olan, kırmızımsı kahverengi ve zehirli bir gazdır. Keskin bir kokuya sahip olan bu gazın kokusu klor gazına benzer. Yaklaşık olarak 200 °C sıcaklıkta NO2 gazı NO ve O2 gazlarına parçalanmaktadır. Bunun yanında suda çok iyi çözülmektedir ve keskin, öksürüğe yol açan bir kokusu vardır.

Azot dioksit, NO2 fosil yakıtlarının, yani gaz, kömür ve yağların yanması sonucunda ortaya çıkar. Böylelikle araçların atık gazlarında ve ısınmak için kullanılan gaz ve kömürün yanmasıyla bol miktarda bu gazdan doğaya salınır. Bunların yanı sıra kâğıt üretiminin bazı safhalarında çok az olsa da NO2 gazı oluşur.

Azot dioksit çok zehirli bir gazdır, bu yüzden düşük konsantrasyonda fark edilmesi zor olur. Bu gazın solunumu sonucunda baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtileri ortaya çıkabilir.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü