İstiklal bombacısı Mehmet Öztürk kimdir?

İstiklal Caddesi'ndeki canlı bomba saldırısını düzenleyen Mehmet Öztürk hakkında bilinmeyenler...
İstiklal bombacısı Mehmet Öztürk kimdir?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2020-08-24 01:39:19    

İstiklal Caddesi'ndeki 4 kişinin öldüğü ve 39 kişinin yaralandığı bombalı saldırının faili Mehmet Öztürk 1992 Gaziantep doğumlu IŞİD üyesi. Telefonun sinyali bölgede tespit edilen canlı bomba, bir süre takip ettiği turist kafilesinin ortasında pimi çekti.

Karar'da yer alan habere göre bu sabah bombacıdan alınan DNA örneğinin babadan alınan doku ile karşılaştırılması tamamlandı. DNA analizine göre, saldırıda kafası kopan cesetlerden biri Mehmet Öztürk'e ait. 

Canlı bomba Mehmet Öztürk polis kayıtlarında ‘terör nitelikli’ kayıp şahıs olarak geçiyor. Ailenin kayıp başvurusu yaptığı zaman emniyete verdiği fotoğrafta bombacı 18 yaşında görünüyor.

Daha önce Sultanahmet’te turist kafilesine saldırı düzenleyen IŞİD'in hedefi yine turistlerdi. Beyoğlu İstiklal Caddesi Balo Sokak ve bir alışveriş merkezinin yakınlarında düzenlenen saldırı turistlerin yoğun olduğu cumartesi günü yapıldı. İlk belirlemelere göre canlı bomba IŞİD üyesi Mehmet Öztürk. Saldırı sırasında cep telefonu sinyali bölgede tespit edilen Mehmet Öztürk’ün Gaziantep’teki evinde arama yapıldı. Ancak evinde bulunamadı. Olay yerindeki cesedinden alınan görüntülerle Öztürk’ün fotoğrafı karşılaştırıldı. İstihbaratta IŞİD’ci olarak kaydı bulunan Mehmet Öztürk’ün polis tarafından 'Terör nitelikli kayıp şahıs' olarak arandığı ortaya çıktı. Daha önce suç dosyası bulunmayan Mehmet Öztürk ile ilgili ailesinin polise kayıp başvurusu yaptığı öğrenildi. 

CANLI BOMBANIN MEHMET ÖZTÜRK OLDUĞU KESİNLEŞTİ

İstiklal Caddesi'ndeki canlı bombanın kimliğinin belirlenmesine yönelik DNA testi bir az önce tamamlandı. Adli Tıp Kurumunda aile yakınlarından örneklerle parçalanan canlı bombadan kalan örnekler uyuştu. Canlı bombanın Mehmet Öztürk olduğu kesin olarak belirlendi. Böylelikle saldırıyı IŞİD'in yaptığı netlik kazandı.

GERÇEK HEDEF MEYDANDI İDDİASI

Patlamanın olduğu noktanın yüz metre aşağısında Galatasaray Meydanı’nda Çevik Kuvvet polis noktası bulunuyor. Bir de saat 12:00’de her hafta olduğu gibi Cumartesi Anneleri’nin basın açıklaması olacaktı.

Eylemin hedefinin polis noktası mı, hükümet konağı mı yoksa Cumaertesi Anneleri mi olduğu bilinmiyor, ancak saldırgan bir turist gurubunun yanında kendini patlattı. İlk tahminler, canlı bombanın İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Meydanı’na doğru ilerlediği ve patlamanın erken gerçekleştiği yönünde. Görgü tanıklarına göre ise patlama, canlı bomba bir turist kafilesinin yanından geçerken gerçekleşti.