İzmir’deki Van protestosuna iki tutuklama

İzmir’de, Van'da DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ıa verilmemesinin ardından başlayan protestolar nedeniyle iki kişi tutuklandı.
İzmir’deki Van protestosuna iki tutuklama
2024-04-03 21:32:56   Güncelleme: 2024-04-03 21:32:56    

Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın, seçilme hakları Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi YSK tarafından kararlaştırıldı. DEM Parti Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin dünkü protestolarda düzenlediği basın açıklamasına polis müdahalesinde 6 kişi gözaltına alındı. Sağlık kontrolünün ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’ye götürülen 6 kişi, bugün öğlen saatlerinde adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 6 kişiden 4’ü adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, Sibel Örkmez ve Sedanur Uğur ise tutuklandı.

Yaşananlara ilişkin açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, 'Dün akşam saatlerinde Van halkının iradesinin gasp edilmesine karşı İzmir’de basın açıklaması gerçekleştirmek isteyen kitleye polis saldırmış ve yurttaşlar darp edilerek gözaltına alınmıştır. Sabah gözaltına alınan müvekkillerimizle görüşmek üzere karakola giden üyemiz Avukat Arman Atılgan’a müvekkillerin orada olmadığı, TEM’de olduğu söylenmiştir. Bunun üzerine TEM’e giden Avukat Arman Atılgan’a müvekkillerin burada da olmadıkları, adliyede oldukları bildirilmiştir. Daha sonrasında adliyeye giden Avukat Arman Atılgan müvekkillerin burada da olmadığını ve aslında hala karakolda olduklarını öğrenmiştir. Avukat görüşmesini engelleyebilmek için müvekkilleri kaçırırcasına yanlış yönlendirme yaparak görüşmeye engel olan kolluk görevlileri suç işlemektedir' ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın, seçilme hakları Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi YSK tarafından kararlaştırıldı. DEM Parti Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı. Karar sonrası açıklama yapan Zeydan, 'Yerel seçimler öncesi bütün mahkeme kayıtlarını ve adli sicil kaydımı sundum. İl seçim kurulu da adaylığımı kabul etti, kimse itiraz da etmedi. Bunu biz UYAP'a yüklendikten sonra öğrendik. Cuma günü 16.55'te Diyarbakır Başsavcılığı memnu haklarımı iade eden mahkemeye, 'Kararı bana bildirmemişsin, bu kararı bildir' diyor. Bu tamamen hukuka aykırı' dedi.

DEM Parti MYK başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçe örgütleri, 3 Nisan'da Van'da protesto kararı aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Van'a gidilmesi için CHP heyeti görevlendirdi. Birçok kentte de protestolar başladı. Van ve Bitlis Valiliği iki kentte 15 gün süreyle gösteri ve yürüyüş yasağı kararı alırken, Siirt'in Pervani ilçesinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Memnu haklar nedir?

Memnu haklar, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.