Japon fenomenden Kılıçdaroğlu’nun 'Japon atasözü' alıntısına itiraz: Böyle bir Japon atasözü yok

Türkiye’de yaşayan Japon sosyal medya fenomeni Yoshi Enomoto, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugünkü konuşmasında aktardığı Japon atasözüne itiraz etti. 'Pirincin içindeki siyah taşlardan korkma, beyaz olanlardan kork' gibi bir sözün Japoncada olmadığını belirten Enomoto, 'Türkiye'de, olmayan Japon atasözleri çok yaygın' dedi.
Japon fenomenden Kılıçdaroğlu’nun “Japon atasözü” alıntısına itiraz: Böyle bir Japon atasözü yok
2023-10-03 18:08:27   Güncelleme: 2023-10-03 20:44:14    

Türkiye’de yaşayan Japon sosyal medya fenomeni Yoshi Enomoto,  Kılıçdaroğlu’nun 'Japon atasözü' olarak alıntıladığı cümleye itiraz etti.

Kılıçdaroğlu, bugün partisinin Meclis’teki grup toplantısında, 'Bir Japon atasözü var, güzel bir söz. ‘Pirincin içindeki siyah taşlardan korkma, beyaz olanlardan kork’ diyor' ifadelerini kullandı.

Yoshi Enomoto ise sosyal medyadan Kılıçdaroğlu’na seslenerek, böyle bir Japon atasözünün olmadığını belirtti.

İngilizce yaptığı paylaşımında Kılıçdaroğlu’nun videosuna yer veren Enomoto, bu sözleri Japonca olarak internette defalarca arattığını ancak bulamadığını kaydetti.

Enomoto, 'Bu sözün tamamen aynısı Özgür Demirtaş hoca da Japon atasözü olarak paylaşmıştı. O zaman da dedim öyle bir Japon atasözü yok diye. Kim ne zaman başlamış bilmiyorum ama Türkiye'de, olmayan Japon atasözleri çok yaygın. Bir şey paylaşmadan önce biraz araştırma yapsak iyi olur bence' dedi.

Ne olmuştu?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün parti Meclisi grup toplantısında 'Bir Japon atasözü var, güzel bir söz. ‘Pirincin içindeki siyah taşlardan korkma, beyaz olanlardan kork’ diyor' ifadelerini kullanarak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM açılış konuşmasındaki yeni anayasa açıklamasına değinmişti. 

'Erdoğan samimi mi? Erdoğan gerçekten ülkesini, insanını seviyor mu, gerçekten adaletten, demokrasiden yana mı? Bu Japon atasözünden yola çıkarak anayasayı size anlatacağım' diyen Kılıçdaroğlu, mevcut anayasadaki maddeleri okuyarak, 'Allah aşkına bana söyler misiniz düşüncesini açıkladı diye hapishaneler dolu ya' ifadelerini kullanmıştı