Japonya’da Nanmadol Tayfunu nedeniyle tahliye uyarısı yapılanların sayısı 9 milyona ulaştı

Yaklaşık 126 milyonluk nüfusu bulunan Japonya’da Nanmadol Tayfunu nedeniyle tahliye çağrısı yapılanların sayısı 9 milyona çıktı. Pek çok bölgede Japonya'nın afet uyarı ölçeğinin en yükseği olan beşinci seviye alarm verildi.
Japonya’da Nanmadol Tayfunu nedeniyle tahliye uyarısı yapılanların sayısı 9 milyona ulaştı
2022-09-19 16:53:42   Güncelleme: 2022-09-19 16:53:42    

Pazar sabahı en güneydeki ada Kyuşu'yu vuran ve birkaç gün içinde ana ada Honşu'ya geçmesi beklenen süper tayfun Nanmadol yüzünden pazar gecesini on binlerce insan acil durum barınaklarında geçirdi.

Seferler iptal oldu, iş hayatı durdu

Yaklaşık 350 bin evde elektriğin kesilmesine, ulaşım ve iş hayatının sekteye uğramasına yol açan tayfun şimdilik 2 can aldı ve yaklaşık 90 kişiyi yaraladı.

Tayfunun geniş çaplı sel ve torak kaymalarını beraberinde getirmesi beklendiğinden, evlerini terk etmeleri uyarısı yapılanların sayısı 9 milyona ulaştı. Tahliye çağrısı 4.2 milyon hane ve yaklaşık 9 milyona kişiye genişletildi.


Saatte 240 kilometreye varan hızla fırtına estiren Nanmadol'un bazı bölgelere 24 saat içinde 400mm yağmur bırakacağı tahmin ediliyor.
Tayfun yüzünden hızlı tren seferleri, feribot seferleri ve yüzlerce uçuş iptal edildi. Çok sayıda dükkan ve diğer işletmeler kapandı. Bazı mülklerin etrafına kum torbaları yerleştirildi.

Sel ve heyelanda iki ölü, bir kayıp

Kyuşu'nun güney ucundaki Kagoshima kentinde dün sabah toprak kayması, adada bir nehirde taşkın meydana geldi. Bir erkek arabasının sel suları altında kalması sonucu, bir diğeri toprak kaymasının altında kalarak öldü. Bir kişi kayıp. 87 kişi yaralandı. Yerel video görüntülerinde çatıların kopup yıkıldığı ve reklam panolarının devrildiği görüldü.

Çarşamba günü denize açılacak

Fırtınanın doğuya dönmesi ve Japonya'nın ana adası Honşu'nun üzerinden geçmesinin ardından çarşamba günü denize açılması bekleniyor. Honşu'daki başkent Tokyo'da şiddetli yağış görülürken, sel nedeniyle Tozai metro hattında seferler askıya alındı.

Rekor düzeyde yağış uyarısı

Japonya'da bu yıl meydana gelen 14. tayfun Nanmadol'un farklı noktalara doğrusal hareketli yağışlar taşıyacağı belirtildi. Japonya Meteoroloji Kurumu, bugüne dek deneyimlenmemiş düzeydeki fırtınanın bölge geneline rekor düzeyde yağışa yol açacağı uyarısında bulundu.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü