Kabil'de havaalanı girişinde izdiham: 17 yaralı

Bir NATO yetkilisi, Batılı ülkelerin diplomatlarının ve diğerlerinin tahliyesi için hazırlık yapıldığı sırada Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havaalanının kapısında çıkan izdihamda 17 kişinin yaralandığını söyledi.
Kabil'de havaalanı girişinde izdiham: 17 yaralı
2021-08-18 15:49:55   Güncelleme: 2021-08-18 17:06:24    

İsviçre: Büyük Afgan mülteci gruplarını doğrudan kabul etmeyeceğiz

İsviçre hükümeti, yaptığı açıklamada, İsviçre'nin doğrudan gelen büyük Afgan mülteci gruplarını kabul etmeyeceğini, bunun yerine sığınma başvurularını duruma göre inceleyeceğini söyledi.

İran, Afgan mültecilerin ülkeye girişini engelleyecek

İran İçişleri Bakanlığı Sınır İşleri Genel Müdürü Hüseyin Kasımi, Afganistan sınırında konuşlu güvenlik güçlerine 'İran'a girmek isteyen Afganları engellemeleri' talimatı verildiğini belirtti.
İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansına konuşan Kasımi, Taliban'ın ülke yönetimini kontrolüne aldığı Afganistan'daki gelişmeler dikkate alınarak ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını engellemek amacıyla Afganistan sınırının ciddi kısıtlamalara tabi tutulduğunu ifade etti.
Kasımi, bu kapsamda Güney Horasan, Sistan-Beluçistan ve Rezevi Horasan eyaletlerinde konuşlu güvenlik güçlerine 'İran'a girmek isteyen Afganları engellemeleri' talimatı verildiğini kaydetti.
Afganistan'ın sınır komşusu İran, 800 bini kayıtlı olmak üzere yaklaşık 3 milyon Afgan vatandaşına ev sahipliği yapıyor.
Taliban'ın ülke yönetimine hakim olmasının ardından birçok Afgan ülkelerinden kaçmaya başlamıştı.

Taliban'a 'bayrak' protestosu: 2 ölü, 12 yaralı

Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban'a yönelik tepkiler sürüyor.
Nangarhar vilayetinin Celalabad kentinde açılan Taliban bayrağı yerine Afganistan bayrağının yeniden asılmasını talep eden protestocular sokaklara döküldü.
Yerel kaynaklar, Afganistan bayrakları eşliğinde yürüyen protestoculara Taliban militanlarının müdahale ettiğini, açılan ateş sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 kişinin de yaralandığını belirtti.
Sosyal medyada yayılan görüntülerde yürüyüş sırasında art arda silah sesleri duyulurken, büyük panik yaşandığı görüldü.

Gazeteci Rabia Çetin, ülkesini terk etmeye çalışan Afgan gazetecinin mesajlarını yayımladı

Gazeteci Rabia Çetin, Afganistan'da yardım bekleyen gazetecilerden biriyle Whatsapp üzerinden yaptığı konuşmaları yayımladı.
Konuşmalarda Afgan gazetecinin şu sözleri söylediği görülüyor:
'Kimse vize vermiyor. Afgan olunca gazeteci olmak da yardımcı olmuyor. İki haftadır pasaport elçilikte. Esir alıyorlar şimdilik. Sonra ne yapacakları belli olur. Ya da esir aldıktan sonra sakince öldürürler.'
Çetin'in 'Sen nasıl çıkacaksın oradan? Neden kaçmadın?' soruları üzerine Afgan gazeteci, 'Burada 4 bin Amerikan askeri var. Bilmiyorum. Ben ailemi götürmek için geç kaldım. Pakistan'da güvende hissetmiyorum. Onlar Taliban'a destek veriyor. Yakalayıp Taliban'a vermesi mümkün.' yanıtını verdi.

Afganistan'daki son Yahudi: 'Evimi terk etmeyeceğim'

Afganistan'da kalan son Yahudi Zabulon Simantov, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesine rağmen ülkede kalacağını açıkladı.
Jerusalem Post'ta yer alan habere göre, 61 yaşındaki Simantov, 'Evimi terk etmeyeceğim. Gitseydim sinagogun bakımını yapacak kimse olmazdı' ifadelerini kullandı.
Eşi ve iki kızı 1998'den beri İsrail'de yaşayan Simantov, Kabil'de bulunan sinagog için Afganistan'da kaldı.
Simantov ayrıca, 2007'de verdiği bir röportajda İbranice bilmediğini ve İsrail'e taşınmayı düşünmediğini söylemişti.

Emrullah Salih: Savaş henüz bitmedi
Eşref Gani'nin ülkeden kaçışından sonra kendisini Afganistan CUmhurbaşkanı ilan eden eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih, 'Ülkem için ayağa kalkıyorum. Savaş henüz bitmedi' dedi.

Afganistan'ı terk eden Cumhurbaşkanı Gani ve ailesi, BAE'de

Taliban'ın Kabil'e girmesiyle birlikte ülkesinden kaçan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve ailesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) olduğu ortaya çıktı.

Gani'nin BAE'de olduğu, BAE Dışişleri Bakanlığı'nca da doğrulandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 'BAE Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanlığı, BAE'nin Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve ailesini insani gerekçelerle ülkeye kabul ettiğini doğrulamaktadır' ifadeleri yer aldı.