KA.DER: Tüzüğünden bihaber yaşayan CHP’yi kınıyoruz!

KA.DER il ve ilçe yönetimleri yüzde 97,5 oranında erkeklerden oluşan CHP'ye seslendi: 'Kendi tüzüğünden bihaber yaşayan, sürekli eşitlikten bahsederken kendi söküğünü dikemeyen CHP’yi kınıyoruz'.
KA.DER: Tüzüğünden bihaber yaşayan CHP’yi kınıyoruz!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), il ve ilçe başkanlarının yüzde 97,5’ini erkeklerden seçen CHP’ye tüzüğünde yer alan yüzde 33’lük kadın kotasını hatırlattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve partinin erkek yöneticilerine “Tüzüğünüze koyup sürekli övündüğünüz cinsiyet kotasını neden uygulamıyorsunuz?” diye sordu.

Basın açıklamasında “KA.DER olarak, kadın adayların artmasını sağlayacak mekanizmaları geliştirmeyen, kendi tüzüğünden bihaber yaşayan, sürekli eşitlikten bahsederken kendi söküğünü dikemeyen CHP’yi kınıyoruz” denildi.

Kadın oranı yüzde 3

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Aralık 2015’te 81 ilde, 970 ilçede il ve ilçe başkanlarını seçti. Seçimler sonucunda 78 ilde il başkanlığına, 57 ilde ilçe başkanlığına erkekler seçildi.

Kadınlar 81 ilin sadece üçünde (Antep, Sakarya, Kütahya) ve 970 ilçenin ise 32’sinde başkanlık koltuklarına oturmayı başarabildi. Yani CHP’nin il başkanlarının %3,7’si, ilçe başkanlarının %3,3’ü kadınlardan oluştu.

Türkiye’nin en çok ilçesi olan ili İstanbul’da 39 ilçenin yalnızca 2’sinde kadınlar ilçe başkanı olabildi. 

Tüzük çiğnendi, kadınlar YSK’ya başvurdu

KA.DER, CHP’nin kendi tüzüğündeki yüzde 33’lük cinsiyet kotası zorunluluğuna uymadığını delege listelerinin erkeklerle doldurulduğunu söyledi.

Bir grup CHP’li kadın Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesi vererek, tüzüğe uymayarak yasaları çiğneyen partilerini şikayet etti, seçimin iptal edilmesini istedi.

Kılıçdaroğlu’na sorular

KA.DER CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin “erkek yöneticilerine” şu soruları yöneltti:

* Tüzüğünüze koyup sürekli övündüğünüz cinsiyet kotasını neden uygulamıyorsunuz?

* Kadınları yönetim kadrolarına koymamak için tüzüğünüzü çiğnerken kadınlardan ve tüm seçmenlerinizden utanmıyor musunuz? Tüzüğü her çiğnediğinizde onların yüzüne nasıl bakabiliyorsunuz?

* Kadınlar CHP’de sizin yapamadıklarınızı yapacak diye mi çekiniyorsunuz?

* Kadınlardan neden bu kadar korkuyorsunuz?

CHP’ye “gerçek demokrasi için gerekli eşitlik mekanizmalarını öncelikle kendi içinde kurmasını” tavsiye eden KA.DER, 16-17 Ocak’ta yapılacak 35. Olağan Kurultay’da yüzde 33’lük cinsiyet ktoasına uyulup uyulmayacağının da takipçisi olacağını açıkladı.

Bianet