Kadın gardiyan, Filistinli mahkûmla cinsel ilişkiye girdi; İsrail'de kadın askerlerin cezaevlerinde görev yapması yasaklandı

İsrail'de kadın askerlerin, Filistinli bir mahkûmla cinsel ilişkiye girdikleri iddialarının ardından yüksek güvenlikli cezaevlerinde gardiyan olarak görev yapmaları yasaklanacak.
Kadın gardiyan, Filistinli mahkûmla cinsel ilişkiye girdi; İsrail'de kadın askerlerin cezaevlerinde görev yapması yasaklandı
2023-09-30 16:52:24   Güncelleme: 2023-09-30 16:52:24    

İsrail medyasında yer alan haberlere göre; bir kadın asker, tutuklu Filistinli bir erkekle fiziksel yakınlık kurduğunu itiraf etti. Gardiyan kadının, İsraillilerin çoğunluğu için zorunlu olan askerlik hizmetinde olduğu düşünülüyor. Askerin ve cinsel ilişkiye girdiği iddia edilen mahkûmun ismi açıklanmadı. Ancak mahkûmun müebbet hapis cezasına çarptırıldığı biliniyor. Davaya bakan mahkeme, hapishanenin yeri de dahil olmak üzere diğer ayrıntıların açıklanmamasına karar verdi.

İsrail medyası ayrıca, tutuklanan askerin sorgulama sırasında dört kadının daha aynı adamla ilişkiye girdiğini iddia ettiğini bildirdi. İsrail Cezaevi Servisi (IPS), Filistinli mahkûmun sorgulama öncesinde hücresinden ayrı bir koğuşa nakledildiğini duyurdu. 

Kadınlar yüksek güvenlikli cezaevlerinde görev yapmayacak

IPS şefi Katy Perry ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, kadın askerlerin artık Filistinli mahkûmların tutulduğu yüksek güvenlikli cezaevlerinde görev yapmayacağını açıkladı. Medyaya yansıyan haberlere göre 2025 yılı ortalarında yüksek güvenlikli cezaevlerinde tek bir kadın askerin bile kalmayacağı tahmin ediliyor. 

Daha önce de gündeme gelmişti

Yüksek güvenlikli İsrail cezaevlerinde kadın İsrail askerlerinin görev yapmasının durdurulması için defalarca çağrı yapılmış ancak bu talepler daha önce yerlerine geçecek personel bulunamaması nedeniyle sonuca ulaşamamıştı. 

BBC'nin aktardığına göre; geçen yıl bir hapishanede Filistinli mahkumların gardiyan olarak görev yapan kadın askerlere saldırdığı ve onlara tecavüz ettiği iddia edilmiş; hatta bazı üst düzey cezaevi görevlilerinin askerleri 'pazarladığı' iddiaları dillendirilmişti. Bu iddialar üzerine İsrailli bakanlar, soruşturma başlatılması talimatı vermişti.