Kadınlar regl bilgilerini Twitter'da paylaşıyor!

İrlandalı kadınlar ülkelerindeki kürtaj yasağını protesto için regl tarihlerini Twitter'da paylaşıyor.
Kadınlar regl bilgilerini Twitter'da paylaşıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İlk mesajlar, komedyen Grainne Maguire'dan geldi:

 

"İrlanda devletinin üreme organlarımızla ne kadar ilgilendiğini bildiğimizden, rahmime 'İrlanda'nın en küçük büyükelçiliği' demeye karar verdim" diyordu Maguire.

"Bence İrlandalı kadınlar liderimiz @EndaKennyTD'ye adet döngülerini de ayrıntılarıyla bildirmeli. Hey @EndaKennyTD adetimin iki gün önce başladığını bilmek istersin herhalde. Önce çok yoğundu ama şimdi epey azaldı."

Maguire bu mesajlarına İrlanda Anayasası'nda ceninin hayatını annenin hayatına eşdeğer tutan ve kürtajı suç haline getiren düzenlemenin kaldırılmasını isteyen bir etiket de ekledi: #repealthe8th (8. maddeyi kaldırın.)

Etiket ülkede kısa sürede TT oldu.

Etikete yağan mesajlardan bazılarında kadınlar "Madem özelimiz kamu alanına taşınıyor, bari hepten taşınsın" diyerek Başbakan Enda Kendy'ye adetleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Bazılarında da "Adet görürken çikolata yemeyi ve bedensel özerkliğimin olmayışına ağlamayı severim" gibi esprili eleştiriler dile getirildi.

İrlanda'da yasalar yalnızca isteğe bağlı durumlarda değil, tıbbi gerekçelerin bulunduğu durumlarda da kürtajı suç sayıyor.

Örneğin ceninde ölümcül anomali durumlarında kürtajın serbest olmasını öngören bir değişiklik Şubat ayında parlamentoda reddedildi.

Kürtaj yasaklarının kalkmasını isteyen gruplar, 8. ek maddenin halk oylamasına götürülmesini talep ediyor.

Bu amaçla Uluslararası Af Örgütü'nün başlattığı kampanyada bugüne dek 47 bin imza toplandı.

Başbakan Enda Kenny ise henüz #repealthe8th kampanyasına yanıt vermedi.

BBC Türkçe