Kamu ve özel kuruluşlarda vegan menü!

Veganlık yaygınlaşıyor. Tüm kurum ve kuruluşlar vegan menü talebiyle karşı karşıya kalıyor.
Kamu ve özel kuruluşlarda vegan menü!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Üniversitelerde arka arkaya başlayan vegan menü uygulaması ve çalışmaları her geçen gün yayılıyor. Vegan & Vejetaryenler Derneği tarafından başlatılan imza kampanyasında kamu binaları ve özel kurumlarda vegan menü talep edildi.

İmza metninde şu ifadelere yer verildi;

Etik, sosyal, sağlık, çevre veya dini sebeplere dayanan vejetaryen / vegan yaşam tarzı, var olan koşullarda çeşitli sağlık risklerine sebep oluyor. İş yeri, üniversite, okul, hastane, askeriye gibi kamusal ve özel alanlarda, tercihe bağlı tüketim yapılamaması ve vegan alternatiflerin bulunmaması nedeniyle beslenme konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu durum, uzun vadede tek tip ve yetersiz beslenme nedeniyle sağlık risklerini de beraberinde getiriyor.

Laktoz gibi bir takım gıda alerjileri, doktor raporuyla belgelendiği takdirde uygun menü alternatifi sunulabiliyor. Veganlık bir sağlık sorunu olmadığı için, altında yatan nedenler dikkate alınmayarak geçerli bir gerekçe olarak kabul edilmiyor.

Oysa ki, bir beslenme tercihinden ziyade, ahlaki, sosyal, psikolojik ve felsefi boyutları olan bu yaşam tarzı, imkansızlaştırıldıkça bir takım sağlık sorunları oluşturabiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 24. Maddesine göre: "Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir." Dolayısıyla, vicdani bir boyutu olan vejetaryen / vegan yaşam biçimine karşı da aynı hürriyet tanınmalı ve beslenme özgürlüğü topluma açık tüm alanlarda sağlanmalı.

Mevcut durum, bireylerin tercihini günlük menüde çıkan varsa tek çeşit alternatif ya da yardımcı yemeğe, hiçbir alternatif bulunamazsa paketli-kuru gıdalara yönlendiriyor.

Bu durum, mekan değiştirmesi mümkün olmayan bireyleri yaşam tarzını değiştirmeye zorluyor. Neticede psikolojik ya da fizyolojik sağlık sorunları oluşabiliyor.

Tüm bu gerçeklerden hareketle, bireysel tercihlerimiz, hür irademiz ve beslenme özgürlüğümüz dikkate alınarak;

Kamu ve Özel Kurum yemekhanelerinde %100 bitkisel / vegan menü alternatifi bulundurulmasını talep ediyoruz.

"Vicdanımızı dinliyoruz, vicdan özgürlüğümüzü istiyoruz."

Saygılarımızla,

Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD)

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü