Yasa yalnızca Kanada vatandaşlarını kapsıyor. Böylelikle yasadan yararlanarak ülkeye ötanazi için gelinmesinin önüne geçilmiş olacak.
Yasanın yürürlüğe girmesi için parlamentoda da onaylanması gerek; mecliste radikal özgürlükçü tavrıyla tanınan Başbakan Justin Trudeau çoğunluğu elinde bulundurduğundan yasanın geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Yasada ‘doktor destekli intihar’ olarak geçen ötanazi hakkı, Kanada’da geçen yıl yüksek mahkemenin tedavisi mümkün olmayan hastalıklarla baş etmek zorundaki yetişkinlerin bu haktan mahrum bırakılamayacağına hükmetmesiyle gündeme gelmişti. Ötanazi taraftarlarından bazıları yasa tasarısının kapsamını çok daraltılmış bulsa da haber olumlu karşılandı.
Trudeau’nun 2000 yılında ölen babası da kanser tedavisi görmeyi reddetmişti, bu nedenle de başbakan kendi deyişiyle konuyu ‘sahiplendi’.
Dindar ve muhafazakar çevreler intihara ve yaşamın insan eliyle sonlandırılmasına kökten karşı. Ötanazi hakkında tıp ve hukuk dünyası da mutabık değil. Ötanazi, ‘kurtulmak’ isteyen hasta yakınları tarafından istismar edilebileceği gerekçesiyle etik tartışmalara da konu oluyor.
Yeni yasadan yararlanmak için hastaların önceden yazılı bir talepte bulunmak gerekecek. Her bir vaka derinlemesine incelenecek ve hastalar taleplerinden herhangi bir anda vazgeçme hakkına sahip olacak. Beklenen ölümün yakın olması durumunda kapasite yeterliyse 15 günlük bekleme süresi kısaltılabilecek.
Düzenleme mental ya da ruhsal problemleri olan hastaları kapsamıyor, yani yasadan yararlanmak isteyen hastaların akli melekelerinin ve otonomilerinin tamamen yerinde olması gerekiyor. Ancak bazı kesimler kendi kararlarını verebilecek durumda olduktan sonra, ruhsal sorunları olanların da yasadan yararlanabilmesini savunuyor.
Sağlık Bakanı Jane Philpott hiçbir doktorun işlemi gerçekleştirmeye zorlanmayacağını da ekledi.
Kanada Tıp Birliği Etik Kurulu Yardımcısı Jeff Blackmer, yasayı olumlu karşıladı, ancak mahkeme sürecinde bazı değişiklikler olmasının kaçınılmaz olduğunu savundu.
Dünyada şimdilik ötanazi hakkı sadece İsviçre, Almanya, Arnavutluk, Kolombiya, Japonya ve ABD’nin Washington, Calfornia, Oregon, Vermont, New Mexico ile Montana eyaletlerinde kullanılabiliyor. Türkiye’de ise Hasta Hakları Yönetmeliği ötanaziyi mutlak biçimde yasaklıyor.