Karabat: Enflasyon verileri en başından beri doğru açıklansaydı, asgari ücret 18 bin TL, memur maaşları da 35 bin TL olabilirdi

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 'Eğer enflasyon en başından beri doğru açıklansaydı, asgari ücret 18 bin TL, memur maaşları da 35 bin TL olabilirdi. Ama AKP’nin politikası çalışanı değil rantçıyı kolluyor' dedi.
Karabat: Enflasyon verileri en başından beri doğru açıklansaydı, asgari ücret 18 bin TL, memur maaşları da 35 bin TL olabilirdi
2023-09-06 16:17:09   Güncelleme: 2023-09-06 16:17:09    

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerinin, alışıldığının aksine ENAG’ın verilerinden yüksek olması dikkati çekti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Karabat, TÜİK'in enflasyon verilerini saptırdığını ve bunun gelir dağılımının bozulmasına, halkın büyümeden pay alamamasına neden olduğunu söyledi. Karabat, 'Rant sahipleri daha fazla zenginleşirken, halkın büyük çoğunluğu geçim sıkıntısı çekiyor' ifadelerini kullandı.

AKP’nin enflasyonla mücadele etmediğini de savunan Karabat, 'AKP’nin aslında enflasyonla mücadele arzusu da yoktur. Çünkü enflasyon adı konulmamış vergidir. Çalışanlar ve emekliler, varını yoğunu gıdaya, enerjiye, ulaştırmaya ve barınmaya harcıyor. AKP hükümeti de buradan yüksek vergiler toplayarak bütçeyi büyütüyor' dedi.

'Ücretler, açlık sınırının üstüne çekilmeli'

Ekonomik krizin özellikle kamu ve özel sektördeki 30 milyondan fazla çalışanı vurduğunu belirten Karabat, devletin geçmiş enflasyon verilerini revize edilerek farkı çalışanlara ödemesi gerektiğini kaydetti. Karabat, 'Madem ki rasyonel politikalar diyorsunuz, TÜİK normale dönme işaretleri veriyor, o halde çalışanların ve emeklilerin geçmişe dönük haklarını da verin. Asgari ücret ve emekli maaşlarını derhal açlık sınırının üzerine taşıyın' diye konuştu.

Ekonomik krizin özellikle kamu ve özel sektördeki 30 milyondan fazla çalışanı vurduğunu belirten Karabat, devletin geçmiş enflasyon verilerini revize edilerek farkı çalışanlara ödemesi gerektiğini bildirdi. Karabat,  'Madem ki rasyonel politikalar diyorsunuz, TÜİK normale dönme işaretleri veriyor, o halde çalışanların ve emeklilerin geçmişe dönük haklarını da verin. Asgari ücret ve emekli maaşlarını derhal açlık sınırının üzerine taşıyın' ifadelerine yer verdi.