Karamollaoğlu Gül ile görüşmeyi anlattı: Endişe verici ekonomiyi, dış politikayı yakın takibe almayı, hukuka saygının önemini konuştuk

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Saadet Partisi’nin Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Örgütü kuruluşunun 22. yıl dönümü için İstanbul’da düzenlediği toplantıya katıldı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim'in kapıda karşıladığı Gül, salonda da büyük alkış aldı.
Karamollaoğlu Gül ile görüşmeyi anlattı: Endişe verici ekonomiyi, dış politikayı yakın takibe almayı, hukuka saygının önemini konuştuk
2019-06-29 15:26:40   Güncelleme: 2022-03-20 17:25:43    

D-8’de görev alan siyasetçilerin davet edildiği toplantıya İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de çağrıldığı ancak Akşener’in bir önceki gece mazeret bildirerek toplantıya katılamayacağını söylediği öğrenildi. Akşener, Çırağan Otel'de gerçekleştirilen etkinliğe bir çelenk gönderdi.

Akşener’in de toplantıya katılmasının planlandığını ancak İyi Parti Genel Başkanı’nın ‘programındaki yoğunluk’ nedeniyle etkinliğe katılamayacağını cuma akşamı telefonla ilettiği öğrenildi.

Saadet Partisi yetkilileri ve Gül arasında basına kapalı görüşme

11. Cumhurbaşkanı Gül, D-8 etkinliğinin ardından Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, Saadet Partisi’nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mesut Doğan, bir diğer Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, eski Bakan Ziyaettin Tokar, SP İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim ve Recai Kutan’ın aralarında bulunduğu küçük bir grupla kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

Karamollaoğlu Gül ile görüşmeyi anlattı: Endişe verici ekonomiyi, dış politikayı yakın takibe almayı, hukuka saygının önemini konuştuk

Görüşme sonrasında Abdullah Gül Çırağan Sarayı'ndan ayrılırken; Karamollaoğlu ise kısa toplantı daha gerçekleştirdi. Karamollaoğlu, toplantı sonrası Gül ile yaptıkları görüşmede yeni parti konusunun gündeme gelip gelmediğine dair sorusuna ilk olarak gülerek, 'İçerideki görüşmeyi ben size aktarayım. Vermeyeceğimiz hiçbir cevap yok çünkü biz böyle parti meselelerinin içine hiç girmedik. Sadece genel gelişmelerle ilgili bir fikir teatisinde bulunduk, o kadar' diye cevap verdi. Karamollaoğlu, 'Genel gelişmeler derken' sorusu üzerine de şöyle devam etti: 

'Aslında detaya hiçbir noktada girmedik ama ekonomi yönünden gelinen noktanın üzüntü, endişe verici olduğunu; dış politikadaki gelişmelerin de mutlaka çok daha yakın bir takibe alınması gerektiğini, Türkiye'nin kendi politikalarını belirlerken sadece kendisini değil bölgenin de güvenliğini dikkate alması gerektiğini konuştuk.

'Tabii hepimizin bir endişesi var, biz bir hukuk devletiyiz. Hukuka saygıya önem verilmesi icap ediyor. 'Bugünkü değerlerimizden ne pahasına olursa olsun vazgeçmemeliyiz' kanaatine herkes vurgu yapıyor.'

Karamollaoğlu: Türkiye’de yeni birtakım adımlar mutlaka atılacak, birtakım gelişmeleri herkes bekliyor

Görüşmede Abdullah Gül'le aynı dönemde 54. Hükümet'te görev alan Recai Kutan'ın da kendi hatıralarını, politikalarını anlatarak,  o dönemde yapılan toplantılara, görüşmelere bazı atıflarda bulunduğunu kaydeden Karamollaoğlu 'Herkes konuştu; ağırlıklı olarak biz bir şey söylemedik ya da Abdullah Bey sözü alıp konuşmayı götürmedi' dedi. Saadet Partisi lideri, 'partilerüstü uzlaşma' konusunun konuşulup konuşulmadığına dair de şunları söyledi: 

'Partiler üstü uzlaşma: Herkes kendine göre bir anlayışa sahip olabilir; partiler üstü ya da altı diye bişe olmadı. Partiler gündeme gelmedi daha doğrusu. Bizim Abdullah Bey’le geçmişte de irtibatımız oldu, bundan sonra da irtibatımız olur. Türkiye’de yeni birtakım adımlar mutlaka atılacak, birtakım gelişmeleri herkes bekliyor. ‘Bu hangi noktaya kadar gider, hangi adımlar atılır bizim dışımızda; ya da biz hangi adımları atabiliriz’, o noktada şu anda bir şey söylemek doğru olmaz.'

Yeni parti gündeminin ortasında Gül'ün davete iştiraki heyecan yarattı

AKP içinden çıkacak yeni bir partiyle ilgili kulislerin hareketlendiği günlerde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir dönem aynı siyasi hareket içinde yer aldığı Saadet Partisi'yle bir araya gelmesi dikkat çekti.

AKP'de yönetimin ve politikaların belirlenmesinin tek kişinin iradesinde olmasına eleştirel yaklaşan ve eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın liderliğinde kurulacağı konuşulan yeni partinin 5'li bir komisyon aracılığıyla yönetileceği iddia ediliyor. '5'li kurul' olarak da adlandırılan komisyonda Abdullah Gül'ün yanı sıra Beşir Atalay, Fehmi Koru, Sadullah Ergin ve Haşim Kılıç'ın olacağı konuşuluyor.

Saadet Partisi'nde bir grup 'Milli Görüş gömleğini çıkardık' sözlerini unutmadı

AKP'nin içinden çıktığı Fazilet Partisi'nin devamı olan Saadet Partisi de, 23 Haziran seçimleri sonrasında hızlanan yeni parti tartışmalarının odağında. Parti içerisinde çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bir kanadın ise parti ile Abdullah Gül arasında bir süredir devam eden fikir alışverişi ve istişarelere pek de sıcak bakmadığı kaydediliyor. Gül ile 'yakınlaşmaya' mesafeli duran grup, AKP kurucularının 'Milli Görüş gömleğini çıkardık' söylemini hatırlatıyor. 

Saadet Partisi,  24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında muhalefetin 'çatı adayı' olması için Abdullah Gül'e davet götürmüş, ancak o dönem İyi Parti Genel Başkanı Akşener'in bu adaylığı istemediği belirtilmişti. Gül, daha sonra 'ortak mutabakat oluşmaması' nedeniyle aday olmayacağını duyurmuştu. Saadet Partisi, D-8'in kuruluş yıl dönümü etkinliğine hem Akşener'i hem de Gül'ü davet etti. 

Etkinliği, aralarında yeni partinin '5'li kurul'unda yer alacağı konuşulan Fehmi Koru ile İbrahim Kahveci, Nihal Bengisu Karaca, Oral Çalışlar ve Taha Akyol'un da bulunduğu gazeteciler de takip etti. 

D-8 nedir, hangi ülkelerden oluşur?

'Gelişen 8 Ülke' (D-8) topluluğunun kurulmasına yönelik olarak ilk adım, Türkiye'nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde İstanbul'da düzenlenen 'Kalkınmada İşbirliği Konferansı' oluşturulmuştu. Bu konferansın ardından gerçekleştirilen hazırlık çalışmaları sonrasında 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da yapılan zirve ile D-8'in kuruluşu resmen ilan edilmişti. 

T24'e konuşan Saadet Partisi kaynakları, D-8'in 22. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen toplantının Mısır ile Türkiye arasında son yıllarda gerileyen ikili ilişkilerin restore edilmesi amacını da taşıdığını söyledi. 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü