Karın zarından alınan parça ile vajina yapıldı

Ankara'da doğuştan rahmi ve vajinası olmayan, daha önce bacağından alınan doku ile yapılan vajina kapanan A.T.'ye (26), bu kez karın iç zarından alınan parça ile vajina oluşturuldu.
Karın zarından alınan parça ile vajina yapıldı
2024-02-15 21:03:24   Güncelleme: 2024-02-15 21:03:24    

Doğuştan vajinası ve rahmi olmayan A.T.'ye, Sosyal Bilimler Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kapalı ameliyat yöntemiyle karın içi zarından alınan parça ile vajina oluşturuldu. Kadın Hastalıkları ve Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ulubay'ın gerçekleştirdiği operasyon sonucunda A.T. sağlığına kavuştu.

A.T., ilk kez 17 yaşında ailesinin teşvikiyle hastaneye gittiğini ve o zaman bacağından alınan doku ile vajina oluşturulduğunu; ancak bir süre sonra kapandığını söyledi. A.T. "O zaman çok üzülmüştüm. Ama şimdi tekrar yeni bir ameliyat oldum. Sonuçta hastalığın tedavisi var. Evet insan çok kötü hissediyor, üzülüyor. Ama tedavisi olan bir durum. Şimdi kendimi çok daha iyi hissediyorum, mutluyum" dedi.

5 bin kişide bir görülen nadir bir durum

Prof. Dr. Mustafa Ulubay, vajina gelişmemesi durumunun nadir görüldüğünü söyleyerek, "Neredeyse her 5 bin kişide bir görülen nadir bir durum. Vajinanın ve rahmin doğuştan gelişmemesiyle karakterize olan bir hastalık. Aslında nadir olmasına rağmen ben daha fazla olduğuna inanıyorum. Çünkü bu hastalığın toplumda paylaşılabilecek bir durum olmadığı için hastalar durumunu gizleyebiliyor.

Bu nedenle de bu hastalar tedavi imkanına sahip olamıyor ya da yanlış tedavilerle baş başa kalabiliyorlar. Biz bu hastalara kapalı ameliyatlarla, yani robotik cerrahiyle karın iç zarı kullanarak yeni bir vajinal oluşturma ameliyatı yapıyoruz. Bu sayede de hastalar sağlıklı bir cinsel ilişki yaşayabiliyorlar. Bu hastaların 18 yaşını geçtikten sonra sağlıklı bir cinsel ilişkide bulunabilmesi için ameliyatla tedavi edilmesi gerekiyor.

Çaresiz olmadıklarını bilmeleri ve bunun cerrahi yöntemlerle tedavisinin mümkün olduğunu bilmeleri gerekir. Özellikle karın içerisinde laparoskopik karın iç zarıyla vajina yapıldığında sağlıklı bir şekilde cinsel ilişkiye girebileceklerini bilmeleri gerekiyor

" diye konuştu.

Hastaların birbirinden farklı özellik göstererek; bazılarında vajinanın bazılarında da hem vajinanın hem de rahmin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ulubay, "Hastada vajina gelişmemiş, rahim bölgesi geliştiyse biz bu bölgeyi yaptıktan sonra hasta gebe kalabilir. Eğer rahmi yoksa rahim naklinden sonra ancak hamile olabileceklerdir" diye konuştu.

Prof. Dr. Ulubay, ameliyat sonrasında vücutta gözle görülür iz kalmadığını da belirtti.