KAYIP-KAÇAK BEDELİ KAÇAK ALINACAK!

Yeni yılda zamlarla birlikte faturalara da düzenleme yapıldı.
Kayıp-kaçak bedeli kaçak alınacak!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Yeni fatura düzenlemesine göre, halk kayıp-kaçak bedelini ödemeye devam edecek ancak bu faturada gösterilmeyecek. Düzenlemeyle kayıp-kaçak, dağıtım ve perakende satış hizmet bedeli gibi kalemlerin hepsi faturada ‘Dağıtım Bedeli’ adı altında yer alacak.

Sendika.Org’a değerlendirmede bulunan TMMOB Yönetim Kurulu üyesi ve elektrik mühendisi Neriman Usta kayıp-kaçak bedelinin zaten hukuksuz bir uygulama olduğunun altını çizerek AKP’nin bunu yasal kılıfa uydurmaya çalıştığını beceremeyince de yokmuş gibi göstermeye çalıştığını belirtti. Kayıp-kaçak bedelinin soygun, faturada bunu göstermemenin de aldatmaca olduğunu söyleyen Usta, “Hukuksuzluk zaten bir yönetme biçimi haline geldi” ifadelerini kullanarak bu uygulamanın kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Hürriyet’te yer alan habere göre Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil şöyle konuştu:

lektrik faturalarına karartma uygulanmıştır. Bu karatma, çokça sözü edilen şeffaflık ilkesine aykırı olduğu gibi, tüketicinin bilgilenme hakkının gaspı anlamına geliyor.

Yeni tarife dönemiyle birlikte, perakende satış hizmet bedeli ve elektrik satın alış maliyeti, tek bir kalem haline getirilmiş olup; bu kalem içinde şirketlerin tahsil edecekleri brüt kâr marjı da yer almaktadır. Tarifede bu kalem ‘perakende enerji bedeli’ olarak isimlendirilmiştir. Tarifede ‘dağıtım bedeli’ olarak toplulaştırılan kalem içerisine ise TEİAŞ adına tahsil edilen iletim bedeli, dağıtım şirketleri adına tahsil edilen dağıtım bedeli ve yine dağıtım şirketlerine aktarılan kayıp-kaçak bedeli dahil edildi.

Yeşil, faturalarda kayıp-kaçak hanesinin kaldırılmasına yönelik, “Faturalarda da görülebilen kayıp-kaçak bedeli kamuoyunun tepkisi üzerine gizlenerek çıplak elektrik bedeli içine dahil edilmişti. Faturalarda görünmez kılınmış olan kayıp-kaçak bedeli şimdi de tarife düzenlemesinde sır haline getirildi.

Yargının verdiği karar ortada iken, kayıp-kaçak bedellerini önce faturada, şimdi de tarifede gizlemeye çalışmakla bir sonuç elde edemeyecekler. Elektrik abonelerinin başvurduğu mahkemelerin talepleri doğrultusunda; tahsil edilen kayıp-kaçak bedellerini dağıtım şirketleri ve EPDK mahkemelere bildirmekle yükümlüdür” yorumunu yaptı.