Kazakistan genelinde internete erişim sorunu

Kazakistan'da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarına gelen zamların ardından başlayan protestolar giderek şiddetlenirken, ülkenin önemli kentlerinde belediye binaları göstericiler tarafından ele geçirildi. Hükümetin ilan ettiği OHAL ise eylemleri durdurmaya yetmedi.
Kazakistan genelinde internete erişim sorunu
2022-01-05 16:48:13   Güncelleme: 2022-01-05 16:48:13    

Sputnik muhabirinin olay yerinden aktardığına göre çok sayıda gösterici, Almatı belediyesi binasını ele geçirme girişiminde bulunurken güvenlik güçleri, öfkeli kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile müdahale ediyor.


Rus basınındaki haberlere göre sayıları 1000'den fazla olduğu belirtilen göstericiler, belediye binası önündeki meydanda bulunan güvenlik kameralarını kırıyor ve parke taşlarını söküyor.
Belediye binasının içi dumanla kaplanmış durumda.
Sputnik muhabiri, belediye binası çevresinde silah sesleri duyulduğunu ve binanın ikinci katında yangın çıktığını kaydetti.
Muhabir, göstericilerin belediye binasını ele geçirmesinin ardından polislerin sivil kıyafetler giyerek olay yerinden uzaklaştığını anlattı.

Aktobe kentinde belediye binası ele geçirildi

Kazakistan'ın bir diğer büyük kenti Aktobe'de de gerilim tırmanırken protestocular belediye binasını ele geçirdi.
Güvenlik güçleri, sayıları yaklaşık 1000 civarında olduğu belirtilen protestocuları durduramadı.
Aktobe'de güvenlik güçleri, eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.

Başkentte OHAL ilan edildi

Öte yandan, Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da da 19 Ocak’a kadar olağanüstü hal ilan edildi.
 
Nur-Sultan’da devlet başkanlığı kararnamesi ile ilan edilen olağanüstü hâl bugün yerel saat ile 16.00’dan (TSİ 13.00) itibaren geçerli olacak ve 19 Ocak gece yarısına dek sürecek.
Olağanüstü hâl kapsamında Nur-Sultan’da 23.00-07.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Ayrıca başkente giriş ve çıkışlar da kısıtlandı.
Ülkede daha önce protestolar nedeniyle Almatı kenti ile Mangistav bölgesinde olağanüstü hâl ilan edilmişti.

Olağanüstü hal döneminde silah, mühimmat ve alkol satışı yasaklandı

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, imzaladığı kararnameyle Almatı kentinde ve Mangıstav bölgesinde ilan edilen olağanüstü hal dönemi boyunca silah, mühimmat ve alkollü içeceklerin yanı sıra patlayıcı maddeler ve zehirli maddelerin satışını yasakladı.
 
Olağanüstü hal döneminde uygulanması yönünde talimat verilen önlemler ve geçici kısıtlamalar şöyle:

Kamu düzeni güvenliği, özellikle önemli resmi ve stratejik tesislerin yanı sıra halkın yaşamını ve ulaşımın işleyişini sağlayan tesislerin güvenliği artırılacak,
 
Nur Sultan şehrinde araçlar da dahil olmak üzere seyahat özgürlüğüne kısıtlamalar getirilecek,
 
Özel kişilerin kimlik belgelerinin kontrol edilmesi, üst araması yapılması, eşya ve taşıtların aranması sağlanacak,
 
Nur Sultan şehrine giriş çıkışlar kısıtlanacak,
 
Barışçıl toplantıların, eğlence, sportif ve diğer toplu etkinliklerin düzenlenmesi ve yapılması yasaklanacak,
 
Grevler ile tüzel kişilerin faaliyetlerini askıya almaya veya sonlandırmaya yönelik diğer yöntemler yasaklanacak,
 
Silah, mühimmat, patlayıcı, özel araç, zehirli madde satışı yasaklanacak, ilaçlar, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler, öncül maddeler, ayrıca etil alkol, alkollü içecekler için özel satış rejimi oluşturulacak,
 
Özel ve tüzel kişilerin silah ve mühimmatına, zehirli maddelerine geçici olarak el konulması, ayrıca tüzel kişilerin muharebe ve eğitim amaçlı askeri teçhizatına, patlayıcı ve radyoaktif maddelerine geçici olarak el konulması sağlanacaktır.

Almatı'ya giriş çıkışlar durduruldu

Olağanüstü hal ilanının ardından yayınlanan bir diğer kararnamede ise, Almatı kentine taşıtla ve yaya olarak giriş yapılmasına, kentten çıkış yapılmasına kısıtlama getirildi. Güvenlik güçlerine vatandaşların belgelerini kontrol etme, üstlerini, eşyalarını ve araçlarını arama talimatı verildi.

Devlet Başkanlığı konutu ele geçirildi

Görgü tanıklarının yaptığı açıklamaya göre protestocular, Almatı'daki devlet başkanlığı konutunu ele geçirdi.
Zakon.kz sitesinde görgü tanıklarına dayandırılarak verilen haberde, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in Almatı'daki konutu protestocular tarafından ele geçirildi.

Türkiye Dışişleri'nden Kazakistan açıklaması

"Ülke çapındaki protestolarla ilgili bir açıklama yayınlayan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Kazakistan’da 2-3 Ocak 2022 tarihlerinde başlayan ve bu sabah Hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto eylemlerini yakından takip ediyoruz.
Dost Kazakistan’ın istikrarına önem atfediyoruz. Temennimiz, kardeş Kazak halkının barışı ve huzurudur. Kazakistan yönetiminin bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır. Kazakistan halkının sağduyusuna güveniyor ve olayların en kısa sürede yatışmasını temenni ediyoruz.
Olaylarda güvenlik güçleri dahil yaralanan Kazak kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz."

Kosaçev: Kazakistan'daki durum, tamamen o ülkenin iç meselesi

Rusya Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev, Kazakistan'daki durumun tamamen o ülkenin iç meselesi olduğunu söyledi.

Gazetecilerin Moskova'nın Nur Sultan'a krizin çözülmesi için yardım edip etmeyeceği sorusu karşısında Kosaçev, "Mevcut durum, tamamen Kazakistan'ın iç meselesi. Yapabileceğimiz tek şey, dost Kazak halkının aşırılıklardan kaçınmasını ve bu durumdan onlara özgü ulusal birlik duygusunu koruyarak çıkmalarını temenni etmek" yanıtını verdi.

Kremlin: Kazakistan’da kimsenin dışarıdan müdahale etmemesi gerekir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kazakistan’daki protestolara ilişkin Sputnik haber ajansına yaptığı açıklamada, “Şu an yaşananlarla ilgili Kazakistan’a kimsenin dışarıdan müdahale etmemesi çok önemli” dedi.
Peskov sorulması üstüne, Kazakistan’ın ülkede olanlarla ilgili Rusya’dan yardım istemediğini de söyledi.
Kremlin Sözcüsü, “Kazakistanlı dostlarımızın kendi iç problemlerini kendi başlarına, bağımsız bir biçimde çözebileceklerine eminiz” diye ekledi.

Rus Dışişleri’nden ‘Kazakistan, sorunlarını sokak gösterileri ile değil, diyalogla çözmeli’ çağrısı

Rusya Dışişleri’nin, Kazakistan’da yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan protestolara ilişkin açıklamasında, “Kazakistan’daki sorunların tamamının, sokak gösterileri ve kanun ihlalleri ile değil, barışçıl ve anayasal yollardan diyalog ile çözülmesi çağrısını yapıyoruz” vurgusu yapıldı.
Açıklamada, “Rusya, Kazakistan’daki durumun acilen normale dönmesini umuyor” denildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Kardeş komşu ülkemizde olanları dikkatle izliyoruz. Ülkedeki sorunların anayasal düzlemde diyalog ile çözülmesinden yanayız. Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’in, protestocuların yasal talepleri de dahil olmak üzere mevcut sorunların çözümüne dair attığı adımlar da buna yöneliktir. Rusya’nın stratejik ortaklık, müttefiklik ve kardeşlik ilişkileri ile bağlı olduğu Kazakistan’daki durumun bir an evvel normalleşmesini umuyoruz.”
Bunun yanında Rusya Dışişleri’nin, ülkenin Kazakistan’daki diplomatik temsilcilikleri ile iletişimde olduğu ve hem büyükelçilik hem de konsoloslukların protestolardan etkilenmediği belirtildi. Ayrıca Kazakistan’daki protestolar sırasında yaralanan bir Rusya vatandaşının olmadığı bilgisi de paylaşıldı.

Kazakistan genelinde internete erişim sorunu yaşanıyor

RİA Novosti haber ajansı, küresel internet yönetimini izleyen Netblocks’a atıfla, Kazakistan genelinde internet bağlantısında sorunlar yaşandığını yazdı. Sputnik haber ajansının Kazakistan servisinin sitesine de internet bağlantısı olmayışı nedeniyle erişilemiyor.

AGİT Başkanı Rau'dan diyalog çağrısı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Kazakistan'da gerilimin azaltılması ve diyaloğa başlanması yönünde çağrı yaptı.

Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Rau, "AGİT Başkanı olarak, Kazakistan'daki son gelişmeleri yakından takip ediyorum. Şiddet, mevcut zorlukları çözmek için asla doğru bir tepki değildir. Gerilimin azaltılması ve AGİT taahhütlerine tamamen saygı gösterilerek diyaloğa başlanması çağrısı yapıyorum" ifadelerini kullandı.