Kenan Evren devlet töreniyle gömülüyor!

12 Eylül askeri darbesinin mimarı faşist Kenan Evren tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde dün öldü. Evren, 98 yaşındaydı. Binlerce insanın katledilmesinden sorumlu olan Evren, suçlarının hesabını ödemediği gibi, devlet töreniyle defnedil
Kenan Evren devlet töreniyle gömülüyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

EHA'nın haberine göre Kenan Evren 1917'de Manisa'da doğdu. 1938'de Kara Harp Okulu'nu bitiren Kenan Evren, 6 Mart 1978'de Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. 27 Aralık 1979'da kuvvet komutanlarıyla birlikte imzalayarak cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e gönderdiği ve "adresi meçhul mektup" olarak tarihe geçen muhtırada, iki büyük siyasi partinin ülkeyi yönetemediğini belirterek, "Birlikte yönetelim" diyordu. 12 Eylül 1980'de ise Evren'in başkanlığında ordu yönetime el koydu. Kenan Evren'in liderliğinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun'dan oluşan Milli Güvenlik Konseyi (MGK) kuruldu. Bundan sonra katliamlar, infazlar, idamlar başladı, tüm hak ve özgürlükler rafa kaldırıldı. Darbe döneminde 650 bin kişi gözaltına alındı. 1,5 milyondan fazla insan fişlendi. 230 bin kişi sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. 14 bin kişi vatandaşlıktan çıkarıldı. Yüzlerce kişi çeşitli şekillerde öldürüldü. 171 kişi işkence sonucu öldü, 50 kişi idam edildi. Ayrıca gazeteler 300 gün yayın yapmadı. 39 ton gazete, dergi ve kitap yakıldı.

ERDAL İÇİN 'ASMAYALIM DA BESLEYELİM Mİ' DEDİ

Kenan Evren, 3 Kasım 1984'te Muş'a yaptığı gezide, 16 yaşındaki Erdal Eren’in idam edilmesiyle ilgili "Şimdi ben; bunu yakaladıktan sonra mahkemeye vereceğim ve ondan sonra da idam etmeyeceğim, ömür boyu ona bakacağım!.. Bu vatan için kanını akıtan, bu Mehmetçiklere silah çeken o haini ben senelerce besleyeceğim. Buna siz razı olur musunuz?" demişti.

HESAP VERMEDEN ÖLDÜ

Hala yürürlükte olan 1982 Anayasası, 7 Kasım 1982 tarihinde yapılan referandumda kabul edildi. Evren, yeni anayasanın 1. geçici maddesi uyarınca, yedi yıllık bir süre için, Türkiye'nin 7. cumhurbaşkanı sıfatını kazandı. MGK ve Genelkurmay başkanlığını da sürdürdü.

Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasının ardından darbeci generaller Ankara'da yargılanmaya başladı. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında "12 Eylül 1980'de dönemin başbakanı Süleyman Demirel'e muhtıra vermek, T.C. Anayasası'nı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası verdi, orgenerallik rütbesini erliğe düşürdü.

Dosya halen Yargıtay'da bekliyor.

Suçlarının hesabını veremeden ölen Kenan Evren için AKP iktidarı devlet töreni düzenleyecek. Evren'in 12 Mayıs'ta devlet töreniyle defnedilmesi bekleniyor.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü