Kendi kendini iyileştirebilen canlı insan derisine sahip robotik parmak geliştirildi

Japon bilim insanları, canlı insan derisine sahip robotik parmak tasarladı. Üstelik kolajen sargı sayesinde robotik parmak kendi kendini iyileştirme özelliğine sahip.
Kendi kendini iyileştirebilen canlı insan derisine sahip robotik parmak geliştirildi
2022-06-10 15:29:47   Güncelleme: 2022-06-10 15:29:47    

Günümüzde bir robotla el sıkışmak soğuk bir metal parçasını avuçlamaktan farksız hissettirse de bir gün, bir insanla tokalaşmaktan çok farklı olmayabilir. Japon bilim insanları, geliştirdikleri gerçek insan derisi kaplı robotik parmakla bu konuda önemli bir adım attıklarını duyurdu.
Bilim dergisi Matter'de yayınlanan bir makaleye göre, bilim insanları robotik bir parmağa canlı insan derisi giydirerek yalnızca insan benzeri bir görünüm sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda kendi kendini iyileştirme fonksiyonu da elde etti.

Gerçek insan deri hücresinden yapılan kaplama, aynı zamanda kolojen sargılar sayesinde kendi kendisini iyileştirebiliyor. Tıpkı insan cildinde olduğu gibi su geçirmez özellikte olan deri, parmağın kıvrıldığı pozisyondayken kırışıyor.
Tokyo Üniversitesi'nde görev yapan mühendis Profesör Shoji Takeuchi, elde ettikleri bulgular sayesinde robotlara insan görünümü verilebilmesi için ilk adımın atıldığını kaydetti.

'Amacımız gerçekten insan benzeri robotlar geliştirmek'

Araştırmayı yöneten Takeuchi, Amacımız gerçekten insan benzeri robotlar geliştirmek. İnsanla karıştırılabilecek kadar gerçek bir görünüme ulaşmanın tek yolunun, robotu insanla aynı malzemeyle, yani canlı hücrelerle kaplamak olduğunu düşünüyoruz dedi.
Robotlara mümkün olduğunca insan görünümü verme fikri, kulağa distopik bir bilimkurgu filminden fırlamış gibi gelse de, bu robotikçiler için büyük bir hedef. Çünkü bilim insanları için robotlara insani nitelikler kazandırmak yalnızca görünümsel bir gelişme değil.
Monash Üniversitesi'nde robot-insan etkileşimi konusunda çalışmalar yapan Dr. Nicole Robinson, robotların insani özelliklere sahip olmasının aynı zamanda görevleri daha güvenli ve verimli bir şekilde yerine getirmelerine de yardımcı olabileceğini kaydetti. İnsan benzeri bir ele sahip bir robotun, kahve fincanı gibi insanlar için tasarlanmış bir nesneyi tutabilme konusunda daha başarılı olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Robinson, bir diğer amacın ise robotları birlikte çalıştıkları insanlar için daha güvenli hale getirmek olduğunu söyledi.