'Kendi ülkeleri için savaşmadıkları bir ortamda ABD askerleri ölmemeli'

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'daki gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi.
'Kendi ülkeleri için savaşmadıkları bir ortamda ABD askerleri ölmemeli'
2021-08-17 10:41:56   Güncelleme: 2021-08-17 10:41:56     BBC

Afganistan'dan çekilme kararının tamamen arkasında olduğunu söyleyen Biden, Afgan güvenlik güçlerinin kendi ülkeleri için savaşmaya gönüllü olmadığı bir ortamda ABD askerlerinin savaşmayacağını ve savaşmaması gerektiğini söyledi.

Taliban, hükümet çalışanlarına genel af ilan etti

Taliban, tüm hükümet yetkililerine genel af ilan etti ve 'tam güvenle' işlerine geri dönmesi çağırısı yaptı.

AFP'de yayımlanan haberde Taliban'ın 'Herkese genel af ilan edildi. Dolayısıyla rutin hayatınıza tam bir güvenle başlamalısınız' denildi.

Açıklama, hükümet, Batı destekli örgütler için çalışanlarla, örneğin ABD askerlerine çevirmenlik yapanların intikam alınmasından korktuğu bir ortamda yapıldı.

Afganistan'da kadın sunucular yeniden ekranda

Afganistan'ın başlıca medya kuruluşlardından Tolo News, yeniden kadın sunucuları ekrana çıkartmaya başladı.

Taliban'ın Pazar günü başkent Kabil'i ele geçirmesinden bu yana, tüm büyük Afgan haber kanallarında kadın sunucuların olmadıkları görülüyordu. Afgan ulusal televizyonunda da Taliban bayrağının önünde sunuculuk yapan bir erkek görülüyordu.

Tolo News'un Genel Yayın Yönetmeni Miraqa Popal, Twitter'da bir kadın sunucunun bir Taliban yetkilisiyle stüdyoda canlı yaptığı röportajı yayımladı. Ayrıca başörtülü bir kadını sabah haber toplantısında gösteren bir fotoğrafı paylaştı.

Biden, Afgan mültecilere 500 milyon dolar yardım sözü verdi

ABD Başkanı Joe Biden, Afgan mülteciler için 500 milyon dolarlık yardım fonu ayrıldığını açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın 'Afganistan’daki durumun bir sonucu olarak mültecilerin, çatışma mağdurlarının ve risk altındaki diğer kişilerin beklenmedik acil göç ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla acil mülteci fonunun kullanılmasına onay verdiği' belirtildi.

Biden açıklamasında, paranın uluslararası kuruluşlar ve hayır kurumlarının yanı sıra devlet kurumları aracılığıyla kullanılabileceğini de kaydetti.

Bu adım, ABD Başkanı Biden'ın Amerikan askerlerini Afganistan'dan çekme kararını güçlü bir şekilde savunmasından birkaç saat sonra geldi.

'Birlikte çalıştığım insanlar evlerinde öldürülmüş'

İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat BBC’ye yaptığı açıklamada, Afganistan'daki arkadaşlarıyla konuştuğunu ve onların tanıdıkları ailelerin sokaklara sürüklenip öldürüldüğünü anlattıklarını söyledi:

''Arkadaşlarım bana, Ben Leşkergah’ta çalışırken birlikte çalıştığımız insanların, bizimle çalıştıkları için evlerinde öldürüldüklerini söylüyor. Aileleri öldürülüyor, sokaklara sürüklenip öldürülüyorlar. Bu kesinlikle korkunç.'

Reuters: Türkiye, Kabil Havalimanı'nı koruma planını durdurdu

Reuters haber ajansının iki Türk güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre, Türkiye Kabil Havalimanı'nın güvenliğini üstlenmeyle ilgili planı durdurdu.

Haberde görüşlerine yer verilen kaynaklar, planın 'ortaya çıkan kaos nedeniyle otomatik olarak iptaline rağmen, Taliban'dan talep geldiği takdirde Ankara'nın Kabil Havalimanı'na teknik destek ve güvenlik desteği sunmaya hazır olduğunu' söyledi.

Merkel: Taliban'ın hakimiyeti 'dramatik ve dehşet verici bir gelişme'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kabine toplantısının ardından Dışişleri Bakanı ve İçişleri Bakanı ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Taliban'ın Afganistan'da büyük bir hızla kontrolü ele aldığını söyleyen Merkel, bunun özellikle de Afgan halkı için 'acı, dramatik ve dehşet verici bir gelişme' olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, Afganistan'da kapsayıcı bir hükümet için müzakere çağrısı yaptı

BM Güvenlik Konseyi, Afganistan'da kapsayıcı, birleşik ve kadınların tam ve eşit katıldığı yeni bir hükümet için müzakere çağrısı yaptı.

Konsey, çatışmaların derhal durması ve insan hakları ihlallerine son verilmesi çağrısında da bulundu.

Macron: Afganistan yeniden terörizmin sığınağı haline gelmemeli

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ulusa sesleniş konuşmasında Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele almasına değinerek, 'Afganistan yeniden terörizmin sığınağı haline gelmemeli' dedi.

Öte yandan Macron, Afganistan'dan göçmen akınına karşı Avrupa Birliği'nin inisiyatif alması çağrısında bulundu.

Fransa'nın 'en savunmasızları' koruma yönünde kendi sorumluluğunu üstleneceğini kaydeden Macron, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin Afganistan'daki soruna ortak bir yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

Pentagon: Kabil Havalimanı'na 500 ABD askeri daha gönderildi

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Kabil Havalimanı’nda bulunan 2 bin 500 Amerikan askerine ek olarak 500 Amerikan askerinin daha şehre gönderildiğini söyledi.

500 askerin önümüzdeki saatlerde havalimanında olacağını söyleyen Kirby, uçuşların yeniden başlamasıyla günde binlerce insanın tahliye edilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Kirby, ABD askerlerinin Kabil Havalimanı’da 'güvenliği yeniden sağlamak için çalıştığını' ifade etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: Afganistan halkını terk edemeyiz, etmemeliyiz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada Taliban’a hayatları korumaya yönelik itidal çağrısı yaptı.

Tüm ülkeleri Afgan mültecileri kabul etmeye istekli olmaya ve de mevcut mültecileri sınır dışı etmemeye çağıran Guterres, Afganistan'da ciddi insan hakları ihlallerinin olduğu yönünde haberler aldıklarını ve özellikle de kadın ve kız çocuklarına yönelik artan ihlallerden endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

'Afganistan halkını terk edemeyiz ve etmemeliyiz' diyen Guterres şunları söyledi:

Taliban kontrolüne giren bölgelerde personelimiz ve ofislerimiz olmaya devam ediyor. Personelimize ve binalarımıza saygı duyuluyor. Taliban'ı bunda devam etmeye; diplomatik elçilerin ve binaların bütünlüğüne, dokunulmazlığına saygı göstermeye çağırıyoruz.