Kerkük'te protestolar etnik çatışmaya dönüştü: 3 Kürt protestocu hayatını kaybetti

Irak'ın Kerkük kentinde ordu kontrolündeki binanın Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) devredilmesi kararının ardından çıkan etnik çatışmalarda cumartesi günü 3 protestocunun hayatını kaybettiği ve 14'ünün yaralandığı belirtildi.
Kerkük'te protestolar etnik çatışmaya dönüştü: 3 Kürt protestocu hayatını kaybetti
2023-09-03 14:32:51   Güncelleme: 2023-09-03 14:32:51    

Çatışmaların merkezinde bir zamanlar KDP'nin genel merkezi olan ancak 2017'den bu yana Irak ordusu tarafından üs olarak kullanılan Kerkük'teki bir bina bulunuyor. Bağdat, 'iyi niyet göstergesi' olarak binayı KDP'ye geri vermeyi planladığını bildirince Arap ve Türkmenler geçen hafta itibarıyla binanı etrafında kamp kurarak protesto başlattı.

Reuters'ın aktardığına göre polis, cumartesi günü Kürt protestocuların kampa gelmesiyle şiddet olayları yaşandığını bildirdi.

Kerkük'teki polis ve hastane kaynakları ilk olarak bir Kürt protestocunun öldürüldüğünü söylediler. İlerleyen saatlerde kurşun yaraları nedeniyle 2 Kürt protestocunun daha hayatını kaybettiğini bildirdi.

Güvenlik yetkilileri, ateşi kimin açtığını tespit etmek için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Kerkük polisi, taş ve metal sopaların da kullanıldığı kavgalarda iki taraftan protestocuların da yalandığını bildirdi. 

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, cumartesi günü eylemler nedeniyle bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti. Kerkük Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Amir Şıvani, yasağın pazar günü kaldırıldığını duyurdu.

Kürt güçler 2014'te IŞİD'i yendikten sonra Kerkük'ü kontrollerine almış, ancak 2017'de Irak ordusu tarafından dışarı itilmişlerdi. Şehir, Irak Kürdistan Bölgesel yönetimiyle merkezi hükümetin kontrolündeki toprakların arasında yer alıyor.