Kılıçdaroğlu: AYM kararına rağmen Can Atalay hâlâ içeride! Talimat aldılar!

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kurultay öncesi son grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin TİP milletvekili Can Atalay hakkında verdiği tahliye kararına Yargıtay'ı işaret ederek uymamasına tepki göstererek, 'Talimat aldılar' dedi.
Kılıçdaroğlu: AYM kararına rağmen Can Atalay hâlâ içeride! Talimat aldılar!
2023-10-31 16:14:16   Güncelleme: 2023-10-31 16:14:16    

CHP lideri, İsrail-Hamas savaşı hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a 'İktidarı bize devret, Filistin sorunu nasıl çözülüyor, Orta Doğu'ya barış nasıl geliyor göreceksin' diye seslendi. 

Kılıçdaroğlu, hafta sonu yapılacak olan Kurultay için de, 'Bayram havasında geçecek' ifadesini kullandı. 

'Hiçbir güç Cumhuriyet'i ve demokrasiyi engelleyemez'

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

'İkinci yüzyılın başındayız. İlk günlerde beraber olmak, topluma olumlu sıcak mesajlar vermek de en çok CHP'ye yakışır. Toplumun her kesimiyle güzel bir 100. yıl kutlaması yaptık. 10 milyonu aşkın yurttaşımızın katılımıyla 750'yi bulan konserler gerçekleştirdik. Bir hareketlilik var, baş aktörü CHP'dir. Artık öyle bir noktadayız ki hiçbir güç Cumhuriyet'i ve demokrasiyi engelleyemez. Ne olursa olsun! 

Milli Kurtuluş Savaşı sonrası kimseye boyun eğmemek için savaş meydanlarında verilen zaferin ve Cumhuriyet'i kalıcı kılmak için önce ekonomik kalkınma, yoksullukla mücadele, eğitim dediler! 

'Devleti yöneten kişi, sadece kendi dönemini anlattı!' 

100 yıllık bir Cumhuriyet'i son 20-22 yıla sığdırmak ne kadar doğrudur? 100 yıllık mücadeleyi, nasıl görmezsiniz? Devleti yöneten kişi, kendi dönemini anlattı! Çünkü, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarıyla bu dönem arasında büyük farklar var. Osmanlı'nın borcunu son kuruşuna kadar ödediler. Yoksullukla mücadele eden, onurlu Türkiye Cumhuriyeti devleti, her borcu son kuruşuna kadar ödedi. Bunlar koskoca Türkiye Cumhuriyeti devletini borç batağına sürüklediler! 

'Böyle bir batak hiç görülmemişti!'

Onlar büyüme ve kalkınma için kimseye el avuç açmadılar. Bunlar da kapı kapı dolaşıyorlar bir yerlerden para bulabilir miyiz diye. Türkiye Cumhuriyeti devletinin itibarını ayaklar altına alıyorlar. Yalvarılır mı 3 5 kuruş için! Borcun faizi, ana parayı geçmiş durumda. Böyle bir batak hiç görülmemişti! 

Cumhuriyet'i kuranlar, yolsuzluklarla mücadele ettiler. TBMM'de 3 kişiyi Yüce Divan'a gönderdiler. Bunlar, bu parlamentodan yolsuzluklarla mücadele yapılmasın, savcı soruşturma ve kovuşturma açmasın diye yasa çıkardılar. 

Onlar, her kuruşun hesabını millete veriyorlardı. Bunlar ise lüks ve şatafat içindeler. Hesap vermeyi değil, vatandaşa da hesap soruyorlar! Parayı köylü, işçi, emeli, esnaf veriyor, vergi veriyoruz ya, hesabını vereceksin! 

'Bunlar TL'yi yerlerde sürünür hale getirdiler!'

Sayıştay tamamen işlevsiz bırakıldı. Bunlar TL'yi yerlerde sürünür hale getirdiler. Öyle bir noktaya getirdiler ki Türkiye'yi, yabancı parayla borçlanan düzeni inşa ettiler. TL itibar kaybeden bir para... Onlar, devlette liyakatli kadroları istihdam ettiler, adalete gölge düşürmediler. Burada ise bırakın devlette liyakati, savcının yazısına baktığımızda yargıda çetelerin oluştuğunu görüyoruz. 

'T24'ün erişime engellenmesi bir akıl tutulması' 

Akşam, T24'e girmeye çalıştım. Türkiye'de herkesin saygı duyduğu bir internet sitesi. Bir türlü açılmıyor. Öğrendik, bir haber dolayısıyla bütün siteye erişim engeli uygulamışlar. Bir akıl tutulması. Bir kişi de hakaret ederek yaptığını savunuyor.

'Cumhuriyet, ama nasıl cumhuriyet' diye bu yüzden dedim. Demokrasisi gelişmiş bir cumhuriyet. Yargı bağımsızlığının olduğu bir Cumhuriyet. Düşünceyi ifade özgürlüğünün olduğu bir Cumhuriyet. Üniversitelerin bağımsız bilgi ürettiği bir Cumhuriyet... Yargı kararlarının koşulsuz uygulandığı bir Cumhuriyet! 

Can Atalay'ın tahliye olmamasına tepki  

Can Atalay vekil seçiliyor, hâlâ içeride! Talimatla karar aldılar! AYM'nin daha önce emsal kararları olmasına karşın, talimatla karar aldılar! Bu kişi bizim milletvekilimiz değil ama nerede bir hukuksuzluk, haksızlık varsa CHP'liler kapı gibi onların yanındadır. AYM, hak ihlali kararı aldı. 'AYM kararları Resmi Gazete'de hemen yayınlanır, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamları bağlar' diyor Anayasa. Parlamento, kendi vekiline sahip çıkmakta acze düşmüş! Sen başkansın ya, ne yargısı kardeşim! Artık o yasama organının bir üyesi! İnsan Hakları Komisyonu üyesinin ne işi var hapishanede! 

'Erdoğan inanç konusunda samimi değil!'

Erdoğan inanç konusunda da samimi değil! İnanç konusunda samimi olan insan bu kadar yoksulluk yaratmaz! Tefecilere hizmet edenler, bana inanç dersi veremezler! Sen yandaşlara düşük faizli kredi vereceksin, faturayı yoksullar ödeyecek! Bu mudur hak, hukuk, adalet! 

Niye şehit yakınları ve gazilerin sırtlarından tasarruf yapıyorlar? Şehit yakınları ve gaziler; gün gelir bunlara övgüler dizersiniz. Sizin haklarınızı yerler yine övgüler dizersiniz. Bu kardeşiniz sizin hakkınızı savunur, gelip yeterince destek vermezsiniz. Ama ben yine de sizin hakkınızı savunacağım. Biz haklı mücadeleden hiçbir zaman korkmadık ve çekinmedik. Alnımız açık bizim. İster linç girişimi olsun ister terör örgütünün saldırısı olsun. Şehit şehidimizdir, gazi, gazimizdir! 

'İktidarı devret, Filistin sorunu nasıl çözülüyor gör' 

Filistin'de kan akıyor. Başkenti Kudüs olan bir Filistin'i her yerde, her zaman destekliyoruz. Beyefendi miting yapıyor. Sen iktidarsın, muhalefet değilsin. Ne işin var mitingde? İktidarı bize devret, Filistin sorunu nasıl çözülüyor göreceksin. Orta Doğu'ya barış nasıl geliyor göreceksin. Burnumuzun dibindeki halkların kavga etmesini istemiyoruz. Oradaki barış bize de yansır. 

Gazze'ye yardım için belediye başkanlarımız hazır. Gazze'de yaşayan Filistinlilere her türlü yardımı yapacağız. Filistin ve Mısır Büyükelçiliği ile görüşeceğiz. Bunların yapamadığını muhalefetteyken biz yapalım bari. 

Ne Gazze'ye gitti ne de başka bir yere. Saray'ın dışına çıkmadı. Bol bol ahlâki ve siyasi meşruiyeti olmayan videolar dolaştırdı ve Cumhurbaşkanlığı'nı sahtekârlık yaparak kazandı. 

Atatürk, Cumhuriyet'i kurarken 'Hâkimiyet milletindir' demişti. 

Güzel bir Kurultay yapacağız. Keyifli, barış içinde bir Kurultay yapacağız. Birlikte, bayram havasında bir Kurultay yapacağız.'